motie Voorkom dwangarbeid productieketens zonnecellen

foto zonnepaneel.jpgzaterdag 12 juni 2021 02:09

Met deze motie wil de ChristenUnie bereiken dat de provincie, in overleg met andere provincies en het rijk, onderzoekt op welke manier voorwaarden gesteld kunnen worden aan de partijen die duurzame energieprojecten in Flevoland realiseren. Dit om op deze manier dwangarbeid in productieketens te voorkomen en dit als onderdeel van ons beleid op te nemen in het inkoopbeleid. Daarnaast wil de ChristenUnie dat de provincie voor duurzame energieprojecten, waarbij de provincie (mede)opdrachtgever is, maximale inspanning levert om dwangarbeid in de productieketen te voorkomen en dat de provincie de PS hierover zo spoedig mogelijk maar uiterlijk op 1 januari 2022 informeert.

De achtergrond van deze motie is een artikel het Financieel Dagblad, van 7 april 2021, waarin staat dat uit onderzoek van het consultancybureau Horizon Advisory blijkt dat bij de productie van zonnepanelen sprake is van wijdverbreide dwangarbeid door Oeigoeren. Ook blijkt dat nagenoeg alle grote Chinese zonnepaneelfabrikanten contracten hebben met verdachte grondstoffenleveranciers.

Het is dus mogelijk dat in de provincie Flevoland projecten zijn of worden aangelegd met ‘fout’ bestempelde merken. Tot nu toe is er geen toezicht op de herkomst van panelen waarmee zonneparken in Flevoland gebouwd worden. De GS heeft, naar aanleiding van schriftelijke vragen van de ChristenUnie, op 25 mei 2021 bevestigt dat nu niet kan worden uitgesloten dat de herkomst van zonnepanelen uit de betreffende regio Xingjiang afkomstig zijn.

De ChristenUnie vindt dat we niet mogen wegkijken van de onderdrukking, dwangarbeid en genocide op Oeigoerse minderheid en dat, gezien de ernst van deze situatie en de vele zonnepanelen die nu op vele plaatsen worden gemonteerd, het zaak is om als overheid niet af te wachten. De ChristenUnie vindt het onacceptabel dat er voor de opwekking van duurzame energie in Flevoland mogelijk zonnepanelen worden gebruikt waarbij sprake is van dwangarbeid en/of onderdrukking.

« Terug