Het laatste nieuws uit de Statenfractie!

Flevoland
NIEUWSBRIEF JULI 2024

IN DEZE NIEUWSBRIEF:

  • Terugblikken & vooruitkijken 
  • De balans na de Europese verkiezingen 
  • Bezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander 
  • Verslag werkbezoeken 
  • Sfeerimpressie fractiedagen 2024

TERUGBLIKKEN & VOORUITKIJKEN

Bij aanvang van deze nieuwsbrief besef ik me dat het college in Flevoland alweer een jaar actief is. Eind juni vorig jaar vond de installatie van Gedeputeerde Staten plaats en gingen we de samenwerking aan in de coalitie met BBB, VVD, PVV en SGP.

Politieke partijen maken vaak hun balans op; namelijk na allerlei soorten verkiezingen die worden gehouden, bij winst of verlies, na een tijd van samenwerking binnen een coalitie, maar ook na een tijd in de rol van oppositie. In deze nieuwsbrief ziet u onder andere de balans die opgemaakt wordt door ons burgerlid Johanna Koffeman-Kramer na de afgelopen Europese verkiezingen...

Lees hier verder!

DE BALANS NA DE EUROPESE VERKIEZINGEN

6 juni mochten we weer naar de stembus, dit keer om 31 Euro-parlementariërs te kiezen. Burgerlid Johanna Koffeman-Kramer stond op plek #4 op de lijst voor de ChristenUnie. Ze heeft overal in het land campagne gevoerd, maar de ‘thuiswedstrijden’ in Flevoland waren extra genieten: opnames over de Europese verkiezingen bij Kiespijn van NPO3 in Almere, de inspiratie-avond bij CU Almere, de ALV van CU Lelystad en PU Flevoland, op fractiebezoek bij CU Urk, het flyeren en de provincietour met onze eigen minister Piet Adema...

Lees hier verder!

BEZOEK VAN ZIJNE MAJESTEIT KONING WILLEM-ALEXANDER

Op 5 juni als mocht ik (Harold Hofstra) als gastheer optreden bij een werkbezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aan Provincie Flevoland . Hij ging op bezoek bij de batterijen van GIGA Storage in Gemeente Lelystad en werd daarna door allerlei mensen bijgepraat over de stand van de hashtag#energietransitie in Flevoland. De Koning bezocht ook het Smart Grid Flevoland van Equans Nederland en kreeg uitgebreid uitleg over de technologische oplossingen voor het probleem van het overvolle stroomnet.

Flevolandse bedrijven
Ook verschillende Flevolandse bedrijven waren bij het bezoek aanwezig. Zo konden voedselproducenten Marfo en McCain Foods hun rol als grootverbruikers van energie toelichten en hoe zij bezig zijn om hun energieverbruik te verduurzamen. Ondernemers uit de Noordoostpolder vertelden over hoe zij verschillende bedrijven hebben verenigd in een eigen energiecoöperatie. Met als belangrijkste doel om de drukte op het stroomnet te verlichten. Hiervoor wordt ook uitgebreid samengewerkt met de netbeheerders, de gemeenten en de provincie. Al deze partijen samen hebben de Koning een goed beeld meegegeven hoe Flevoland er voor staat in de ontwikkeling van een duurzaam energiesysteem.

Smart Grid Flevoland
Smart Grid Flevoland, voorheen Windnet Oost-Flevoland, is een privaat net dat wordt beheerd door Equans. Er zijn 514.394 zonnepanelen, 37 windmolens en 2 MW-batterijen aangesloten. De zonnepanelen en windmolens wekken per jaar evenveel op als het jaarlijkse verbruik van minimaal 160.000 huishoudens. Het is een samenwerking van Solarvation, Novar GIGA Storage, Circul8.energy en Wageningen University & Research.

Flevoland heeft veel ervaring met duurzame energie, het is goed om deze kennis te kunnen delen met de rest van Nederland. De kennis van bijvoorbeeld Stream Energy Noordoostpolder over het opzetten van een energiecoöperatie op een bedrijventerrein is voor heel Nederland bruikbaar. Net als het gebruik van groene waterstof om het stroomnetwerk te kunnen balanceren, waar Circul8 en Equans mee bezig zijn. Dankzij dit werkbezoek hebben we de Koning laten zien dat Flevoland niet alleen vooroploopt met de opwek van duurzame energie, maar ook actief de netcongestie aanpakt.

 

VERSLAG WERKBEZOEKEN

In de afgelopen periode hebben wij als fractie deelgenomen aan diverse werkbezoeken en hebben wij ons laten informeren, door het bezoeken van informatiebijeenkomsten, over wat er op dit moment actueel is in onze provincie om zo goed te kunnen anticiperen en waar nodig dit te vertalen naar politiek. Waarbij wij het natuurlijk ook belangrijk vinden om de binding met onze lokale CU fracties verder te versterken. Samen maken wij ons immers sterk voor Christelijke sociale politiek...

Lees hier verder!

SFEERIMPRESSIE FRACTIEDAGEN 2024

Als fractie spreek je elkaar wekelijks. Vaak meerdere keren in de week. Met een overvolle agenda is het dan de kunst om elkaar ook nog van hart tot hart te spreken. Over dromen en drijfveren, over persoonlijke effectiviteit, het zoeken naar balans in de onderwerpen waar we ons mee bezig houden en hoe we de waarden van de ChristenUnie vertalen naar de praktijk in onze provincie.

Daarom hebben we als fractie op 21 en 22 juni tijd genomen om te reflecteren en om met elkaar de waarden te doordenken op een aantal thema’s. Hoe versterken we elkaar in de fractie en welke stappen kunnen we nog maken om als fractie goede afwegingen te maken bij de verschillende onderwerpen?

Uiteraard hebben we elkaar tijdens de tweedaagse ook nog beter leren kennen aan de hand van een speurtocht, lekker samen eten, voetbal kijken en op de zaterdagochtend een stevige outdoor activiteit.

KLIK HIER VOOR DE FOTOCOLLAGE!

WIJ BLIJVEN GRAAG MET U IN CONTACT!

Bezoek onze website!
Of volg ons op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram

#stayconnected