Kees Hendriksen: “onze cliënten snappen de anderhalf meter afstand niet”

Kees Hendriksen.pngmaandag 20 april 2020 13:46

Kees Hendriksen is persoonlijk begeleider bij het vrouw-kind opvanghuis van het Leger des Heils in Zeewolde. Hij probeert de jonge meiden (17-25 jaar) die op straat belanden door bijvoorbeeld huisuitzettingen en huiselijk geweld weer op weg te helpen. De coronacrisis zorgt voor nieuwe uitdagingen in het opvanghuis. 

Anderhalf meter

“Eigenlijk is het handhaven van de anderhalfmeter-regel in ons gebouw onmogelijk. In onze groep zitten ook moeders met een lichtverstandelijke beperking. Velen van hen leven met de dag. Als ze hun kinderbijslag ontvangen, rennen ze gelijk naar de nagelstudio om het geld uit te geven. De ernst van Corona dringt niet echt tot hen door. Bovendien hebben deze meiden kinderen die enthousiast hier rondrennen. We vragen de moeders veelvuldig afstand te houden, maar het lukt in de praktijk nauwelijks.”

Geen gasten

“We proberen ook minder gasten te ontvangen. Vrienden en vriendinnen van de moeders die hier zitten zijn niet welkom. De GGZ en Veilig Thuis doen hun spreekuren en contactmomenten allemaal via Skype of Zoom. We proberen zo besmettingen buiten de deur te houden. Dat is belangrijk, want veel vrouwen die hier zitten zorgen niet goed voor zichzelf of zijn verzwakt. Ze hebben een ongezonde leefstijl of kampen bijvoorbeeld met auto-immuunziekten. Zij lopen meer risico.”

Bloemen voor al het zorgpersoneel

“De sfeer in het team is nog goed, ondanks dat we zelf ook risico lopen om besmet te raken. De majoor, onze geestelijk verzorger, heeft een aantal mails gestuurd met mooie liederen of gedichten om ons te bemoedigen. Vanuit de provinciale bloementelers heeft elke zorgmedewerker in Flevoland een bosje bloemen gekregen. Die hebben wij dus ook dankbaar in ontvangst mogen nemen. Onlangs is het goede nieuws gekomen dat al het zorgpersoneel in Nederland getest mag worden na ziekteverschijnselen. Wat dat betreft wordt er goed voor ons gezorgd.”

Kees Hendriksen is fractie-assistent in Almere en stond afgelopen verkiezingen op plek 17 van de kieslijst bij de Provinciale Statenverkiezingen.

« Terug