De nieuwsbrief van juli

Nieuws vanuit fractie

Flevoland
Nieuwsbrief juli 2023

Mag ik aan u voorstellen: onze (inmiddels al niet meer zo) nieuwe fractie met onze gedeputeerde Harold. De meeste drukte is achter de rug, het coalitieakkoord is ondertekend en het zomerreces staat alweer voor de deur. In deze wat rustigere tijd willen we u op de hoogte stellen van alle nieuwe ontwikkelingen van de afgelopen tijd. In deze nieuwsbrief vind u een bijdrage van onze fractievoorzitter Ria, over diverse onderwerpen. Daarnaast zal Ab zich voorstellen en tenslotte is er een blog van Harold. 

 

 

Historische en grootste besluitvormingen.

Als fractie hebben we de laatste maanden weinig avonden stilgezeten.Naast het hele onderhandelingsproces, afscheid van het oude college en installatie van het nieuwe college met daarbij onze gedeputeerde Harold Hofstra en daarna ook de installatie van ons eigen nieuwe Statenlid Ab de Jong waren het drukke tijden wbt ons politieke Statenwerk. Op heel veel verschillende onderwerpen zijn we in diverse commissies bijgepraat over dossiers en het verleden daarvan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op besluiten die gemaakt moeten of nog genomen moeten worden.

Om gelijk maar met een groots historisch besluit te beginnen wat een traject van 15 jaar heeft afgelegd: de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland.Wat een verleden zit hierachter en wat een toekomst zal deze nog krijgen!

Deze besluitvorming had betrekking op de aanbesteding van deze Servicehaven die een enorm economische impuls zal geven aan Noordelijk maar ook geheel Flevoland. In veel verschillende sessies zijn wij hierover bijgepraat, uiteraard soms ook in commissies die in de beslotenheid plaatsvonden vanwege het feit dat er nog aanbesteed moet gaan worden.

Als ChristenUnie Flevoland zijn we altijd positief maar ook kritisch geweest in alle besluitvorming die hierover al plaats gevonden heeft, en uiteraard hebben we deze keer ook diverse vragen gesteld die overigens naar volle tevredenheid zijn beantwoord door het college van Gedeputeerde Staten.Wij zijn als ChristenUnie Flevoland dan ook zeer verheugd dat de aanbestedingsprocedure eindelijk in gang kan worden gezet en kijken erg uit naar het moment dat de haven in gebruik kan worden genomen.


Daarnaast is er een besluit genomen dat valt onder het Experimentenkader. Dit besluit heeft betrekking op 3 locaties in de provincie die in beeld zijn om batterij opslag mogelijk te maken. Onze verordeningen lieten dit namelijk nog niet toe. Het is een feit dat in Flevoland overcapaciteit op ons netwerk is en daardoor teruglevering van bijv de opgewekte energie uit zonnepanelen soms zelfs niet mogelijk is omdat ons netwerk dat niet aankan. Ook het aansluiten van nieuwe bedrijven en/woonwijken kan problemen opleveren. Dit probleem is niet 123 opgelost, door tekort aan personeel en materieel (welke sector heeft hier tegenwoordig niet mee te maken?) geven de netwerkleveranciers aan dat het soms lange tijd kan duren voordat deze problemen wbt netcongestie zijn opgelost.

Provinciale Staten hebben ingestemd met het mogelijk maken voor 3 locaties om batterij-opslagen mogelijk te maken. Als ChristenUnie Flevoland hebben wij ingestemd met dit besluit, maar hebben het college wel opgeroepen om enige nuchterheid hierin te betrachten en ook oog te houden voor de leefomgeving. Deze batterij-opslagen zullen naar ons inziens een vogelvlucht gaan nemen in de ontwikkeling en de realisering hiervan waarvan. Onze provincie willen we niet volgebouwd zien worden met grootschalige en/of kleinschalige batterij-opslagen, maar er moet een goede balans gevonden worden in aanbod en afname. Daar zijn we als provincie voor aan zet, maar dit moet zeker ook gebeuren met onze gemeenten, inwoners en initiatiefnemers.

De Zomernota

Deze nota geeft is een halfjaarlijkse tussenstap op afwijkingen in de financiële begroting van de provincie. Bijv de afwijking die plaatsvond op mobiliteit en infrastructuur van 12 miljoen hebben we vragen over gesteld. Deze afwijking vloeit voort uit het onderhoud bruggen en sluizen waarbij bleek dat bij dit onderhoud vaak hoge extra kosten nodig waren. ChristenUnie Flevoland is zich bewust dat wij in deze provincie vele bruggen en sluizen hebben en dat deze goed en groot onderhoud nodig hebben, de veiligheid moet natuurlijk wel gegarandeerd worden. Immers: veel van deze bruggen en sluizen bestaan nu 40/50 jaar?

Binnen het coalitieakkoord hebben we daarom vast laten leggen dat wij ook met het Rijk gaan overleggen om deze ‘stille lasten problematiek’ onder de aandacht gaan brengen. Als provincie is het onmogelijk om deze lasten zelf blijvend te moeten dragen. ChristenUnie Flevoland vind het daarentegen ook onwenselijk om jaarlijks een forse overschrijding op dit budget te hebben en hebben Gedeputeerde Staten dan ook gevraagd om hierop een stevige vinger aan de pols te hebben en met een plan te komen om ook dit onderhoud binnen de bestaande middelen uit te voeren.

We volgen dit dossier dan ook met belangstelling…

Zo een hele kleine greep voorstellen en besluiten die behandeld zijn, maar een grote impact hebben op Flevoland. Ondertussen kunnen we al wel constateren dat besluiten vaak een langdurige historie kennen en dat er veelal lange stukken (die we overigens met plezier lezen) onder besluitvormingen liggen. Voor nu begint de vakantie en het reces. Een tijd waarin we rust mogen zoeken, de turbulente tijd van de afgelopen maanden mogen overdenken en waarin we inspiratie mogen opdoen om het komende politieke seizoen weer volop ons mooie werk mogen gaan doen.

Die rust, overdenking en inspiratie wensen wij u/jouw ook toe met de woorden van

Marcus 3:6: “De twaalf leerlingen kwamen weer bij Jezus terug. Ze vertelden Hem alles wat ze hadden gedaan en gezegd. Hij zei tegen hen: ’Kom mee naar een eenzame plek en rust een beetje uit’.”

Allen een fijne vakantie toegewenst!

Namens ChristenUnie Flevoland,

Ria Visser, fractievoorzitter.

Oud en nieuw

Afgelopen twee maanden stonden voor mij in het teken van ‘oud en nieuw’. Dat vind u misschien bijzonder zo midden in het jaar, maar ik zou het ook kunnen omschrijven als ‘afscheid en start’.

‘Oud’ omdat ik vorige maand op een fijne manier afscheid heb genomen van vier collega gedeputeerden waar ik de afgelopen vijf jaar zeer intensief mee heb mogen samenwerken. Jan-Nico, Michiel en Jop sinds 2015 en Gebke sinds vorig jaar. Vier collegae die ik enorm heb gewaardeerd en waar ik ook veel van heb geleerd, dat besef je vooral als je afscheid neemt en stil staat bij wat je samen hebt bereikt en hebt kunnen doen voor Flevoland.

Nieuw omdat ik opnieuw ben geïnstalleerd en er ook een college is aangetreden met vier nieuwe gedeputeerden. Een nieuw team dat weer aan elkaar moeten wennen en waar heel veel dingen, die ik als vanzelfsprekend aanneem, voor hen niet vanzelfsprekend zijn. Ook een team met nieuwe ideeën, veel positieve energie en nieuwe inzichten.

Dat is wennen en soms ook lastig omdat je voor een deel jezelf weer ‘opnieuw’ moet uitvinden en kritisch naar je ‘oude ik’ moet durven kijken. Dat is mooi en uitdagend, omdat het kansen biedt om dingen anders te doen, immers “als we doen wat we deden dan krijgen we wat we kregen”.  Aan de andere kant kan ik, met mijn ervaring, ook mijn nieuwe collegae inzicht geven waarom we deden wat we deden en dat dat soms helemaal nog niet zo gek is.

Nu eerst maar genieten van een zomervakantie waar ik, na een bewogen periode, ook weer meer tijd voor mijn gezin hoop vrij te maken. Een vakantie waardoor ik (hopelijk) uitgerust het nieuwe politieke seizoen kan beginnen. Een nieuw politiek jaar waar ik met een nieuw team aan de slag mag gaan, in dat wetenschap dat Hij niet veranderd en ik onder Zijn onmisbare Zegen mijn mooie werk voor de inwoners van Flevoland mag voortzetten.

Harold Hofstra, Gedeputeerde

 

Even voorstellen: Ab de Jong

Mijn naam is Ab de Jong, nu Statenlid namens de ChristenUnie Flevoland. Op 29 juni ben ik beëdigd. De tweede beëdiging in een korte tijd, want direct na de verkiezingen heb ik mij beschikbaar gesteld als burgerlid.

Ik woon samen met mijn vrouw Esther en onze kinderen Marlijn, Jorik (door de weeks studerend in Nijmegen) en Mirte (door de weeks studerend in Groningen) in Emmeloord. Wij wonen hier nu ruim drie jaar. Hiervoor hebben wij bijna 22 jaar in Tollebeek gewoond. Naast het werk in de provinciale staten ben ik werkzaam in het onderwijs. Ik werk met erg veel plezier op het ROC de Friese Poort (vanaf 1-08-2023 FIRDA). Het beroepsgericht opleiden heeft mijn passie omdat onze studenten al met één been in de maatschappij staan en ik mag meehelpen om deze jongeren verder klaar te stomen zodat zij voldoende zijn opgeleid om aan het arbeidsproces deel te nemen. Waarde(n)vol werk waar ik iedere dag heel veel voldoening uit mag halen en waar ik trots op ben. Daarom is en blijft het, juist ook voor Flevoland zo belangrijk om beroepsgericht te blijven opleiden in verbinding te blijven met het werkveld. Binnen de politiek wil ik mij daarom sterk maken dat die aansluiting er blijft en verder wordt uitgebouwd.

Naast mijn werk vind ik het belangrijk om sociaal en maatschappelijk actief te zijn. Zo ben ik binnen de ChristenUnie zowel regionaal als provinciaal bestuurlijk actief geweest. Ook binnen het onderwijs als lid van een raad van toezicht en binnen onze kerkelijke gemeente heb ik een bijdrage mogen leveren. En dan nu het statenwerk. Met elkaar bouwen aan een mooi en toekomstbestendig Flevoland waarbij wij uitgaan van onze Bijbels kernwaarden. Ik wil mij daarom de komende periode met hart en ziel hierop richten. Binnen de fractie hebben wij afgesproken dat ik naast de Statenvergaderingen deelneem aan de commissie Economie, mobiliteit en samenleving (EMS).

Woorden die mij kenmerken zijn: Verbindend, integer, dienstbaar, sociaal, luisteren en kritisch. Verder sta ik open voor feedback en ik ben altijd benaderbaar. Neem daarom gerust contact met mij op (hyperlink mailadres)

Voor nu wens ik u en jullie een hele fijne vakantie toe! Thuis of op een andere plek. Ga met God!

Afscheid van Willemijn

Beste lezer,

Eind augustus hoop ik te vertrekken richting California, de Verenigde Staten. Hier hoop ik een bijbelschool te gaan volgen. Een super mooi avontuur, maar hierbij komt helaas wel kijken dat ik ook afscheid moet nemen van onze Flevolandse fractie. Afgelopen tijd heb ik met veel plezier gewerkt, een wisseling van de wacht meegemaakt, en veel mooie mensen mogen ontmoeten en leren kennen. Ik ga onze fractie missen en wens ze alle goeds toe en bovenal Gods zegen. Het ga jullie goed!

Willemijn de Boer