Jarno Volmer: “De supermarkten draaiden anderhalf keer de omzet van kerst”

Jano Volmer.pngdinsdag 28 april 2020 10:04

Jarno Volmer is, naast senior instructeur luchthavenbeveiliging bij de ROC Flevoland, ook vrachtautochauffeur. De afgelopen weken bevond hij zich veel op de weg, zodat Nederland ten tijde van lockdown op tijd zijn boodschappen had.

15 uur per dag werken door het hamsteren

“De zaterdag na de lockdown was het gekkenhuis in de transportsector. De supermarkten draaiden anderhalf keer de omzet van kerst en ook in de bouwmarkten werd flink ingeslagen. De twee weken daarna zijn we onophoudelijk bezig geweest de gigantische tekorten aanvullen. Normaal draai ik werkdagen van tussen de 10 en 12 uur. Nu waren het opeens dagen van 14 tot 15 uur. Gelukkig konden de chauffeurs uit de horecasector worden ingezet, want de restaurants waren grotendeels dicht. Omdat echter veel van hen een ‘C rijbewijs’ heeft in plaats van een ‘CE rijbewijs’ waren ze helaas niet allemaal inzetbaar op de grote trucks met opleggers die de supermarkten voorzien.”

Vermoeidheid

“Door het harde werken was ik op den duur helemaal kapot. De vermoeidheid zorgde ervoor dat ik extra op de veiligheid moest letten. Mijn ogen begonnen soms dicht te vallen, wat betekende dat ik direct de vrachtwagen langs de kant zette om te gaan slapen. Het lijkt er gelukkig op dat deze periode van topdrukte niet tot meer vrachtauto-ongelukken heeft geleid. Naast dat chauffeurs hopelijk op tijd zijn gaan slapen, heeft dit vermoedelijk ook te maken met de rust op de wegen die ontstond na de lockdown en de nieuwe snelheidslimiet.“

Een veilige paas- en pinkstertijd

“Inmiddels is de situatie in de transportsector grotendeels genormaliseerd. Als een supermarktketen een populair hamsterproduct in de aanbieding wil gaan doen, zoals bijvoorbeeld toiletpapier, dan zien we dat supermarkten hier qua voorraden nog steeds op anticiperen. Maar de totale waanzin van lege schappen is over. Echt rustig wordt het desondanks nog niet. Pinksteren en Pasen vormen gezamenlijk vaak van nature nog een drukkere tijd dan kerst. Nu in de lockdown, zal dat denk ik niet anders zijn. Ik gun iedereen desondanks een mooie paas- en pinkstertijd. Hopelijk gaan mensen niet bij elkaar op bezoek, maar gaan ze veilig online de kerkdiensten beluisteren en digi-dinneren. Mijn advies: zorg bij de maaltijden voor een goede videoverbinding met je familie en beleef deze bijzondere tijd samen.”

Jarno is raadslid namen de ChristenUnie in Lelystad

« Terug