TERUGBLIK 2023

Schermafbeelding 2024-01-10 om 15.38.08.pngwoensdag 10 januari 2024 15:40

Terugblik 2023

2023 was een verkiezingsjaar en daarmee een bijzonder jaar. Het eerste kwartaal van de verkiezingen stond in het teken van de verkiezingen die op 15 maart plaats hebben gevonden. Op 13 januari bekend gemaakt dat Gert-Jan Segers zou stopen in de landelijke politiek en daarmee verloren we een belangrijk boegbeeld, maar waren we vooral dankbaar voor al het werk dat hij voor de ChristenUnie heeft mogen doen. Vrijdag 20 januari zijn we op bezoek geweest bij Batavialand in Lelystad. Dit samen met de lokale fractie. Bataviastad heeft grote plannen voor de boeg, denk aan het op het land brengen van het schip en het verplaatsen van de werf. Ook wordt de entree verbouwd en wordt er door de overheid een Nationaal Scheepshistorisch depot gerealiseerd. Het museale karakter van Batavialand zal sterk veranderen, waarin de focus komt te liggen op het oude land, het water en het nieuwe land.

 Begin februari was minister Piet Adema te gast in Flevoland samen met hem kregen we een rondleiding bij ROC Friese Poort locatie Urk, waar onder andere de vissers van de toekomst opgeleid worden. Tijdens de lunch gingen we in gesprek met verschillende ondernemers. In de avond was er een bijeenkomst in de Noordoostpolder o.a. over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) met landbouwondernemers waarbij het boerenbedrijf generatie op generatie doorgegeven wordt. In februari deden we veel acties om in ‘the picture’ te komen zoals het verplanten van bomen in het kader van de landelijke verplantdag, een OV-actie waarbij we met verschillende vervoermiddelen gingen kijken wat nu de snelste maner van reizen was. Ook bezochten we samen met de fractie van de NOP-Urk de voedselbank in het kader van verborgen armoede.

 In maart barste de verkiezingskoorts in volle hevigheid los. Debatten, bijeenkomsten, marktacties, flyeren en een gebedsavond in Almere en uiteindelijk de verkiezingen op 15 maart. We wisten dat het lastig zou worden om onze zetels vast te houden maar het was uiteindelijk toch een teleurstelling dat we 1 zetel verloren, een beeld dat bij 90% van de andere partijen ook te zien was. Grote winnaar bij deze verkiezingen was de BBB die uit het niets 10 zetels kreeg maar een andere opvallende winnaar was de SGP die zijn aantal zetels verdubbelde. De BBB nam het voortouw bij de formatie en stelde Herman Sietsma (oud Eerste Kamerlid ChristenUnie) en Pieter van Maaren (oud-burgemeester urk) aan als verkenners. Harold en Ria werden op 29 maart geïnstalleerd als onze nieuwe statenleden.

Begin april begon met een duidingsdebat over het rapport van de verkenners. In het rapport kwam naar voren dat de ChristenUnie door bijna alle partijen werd genoemd als coalitiepartij. Dit leidde ertoe dat er een onderhandelingsteam werd samengesteld waarin o.a. het bestuur de fractie de onderhandelaars en externe adviseurs deelnamen en er verdere verkennende gesprekken werden gevoerd op basis van het advies van de verkenners. Niet alleen aan de onderhandelingstafel werd gesproken ook intern hadden we gesprekken met het (landelijk) bestuur, de leden, de lokale fractievoorzitters, en andere betrokkenen. Dit was een hectische periode mede door het advies dat op tafel lag waarin stond dat ook de PVV een mogelijke coalitiepartij kon zijn. Tijdens een bijzondere Statenvergadering nam minister Hanke Bruins Slot de profielschets van de nieuwe commissaris van de Koning voor Flevoland in ontvangst.

Begin mei maakte Bryant bekend dat hij de fractie zou verlaten omdat hij een mooie baan heeft aangeboden gekregen in de VS. Als fractie was dat natuurlijk erg jammer, Bryant was sinds 2019 betrokken bij de fractie in Flevoland. Maar dat was niet de enige reden dat Bryant naar Amerika vertrok, tijdens zijn studie aan Harvard in 2022 heeft hij Zippora ontmoet waarmee hij zich ook heeft verloofd en deze zomer is getrouwd in de VS.  Mei en Juni stonden ook in het teken van de mogelijke coalitiedeelname en de gesprekken en bijeenkomsten die daaruit voortkwamen. Dit waren intensieve tijden voor zowel fractie als bestuur. Uiteindelijk kwamen de BBB, ChristenUnie, VVD, PVV en SGP tot een akkoord die op vrijdag 16 juni is gepresenteerd. Op 30 juni werd het nieuwe college van Gedeputeerde Staten geïnstalleerd waarbij Harold opnieuw namens de ChristenUnie als gedeputeerde werd benoemd. Tijdens deze vergadering werd ook Ab de Jong geïnstalleerd als zijn opvolger in Provinciale Staten.  

Juli begon feestelijk want op 6 juli werd Arjan Gerritsen voorgedragen als opvolger van Leen Verbeek die als commissaris van de Koning op 1 november afscheid neemt. Ook hebben we een definitief besluit genomen over de maritieme servicehaven Noordelijk Flevoland, het experimenten kader batterijopslag vastgesteld en is de zomernota vastgesteld. Ook namen we afscheid van Willemijn onze fractiemedewerker die eind augustus vertrok richting California in de Verenigde Staten, om een bijbelschool te gaan volgen. Gelukkig vonden we in Elloise Bakker een goede opvolger als fractieondersteuner.

Na het reces mochten we als fractie ChristenUnie Flevoland weer volop aan het werk met gelijk een goedgevulde en volle agenda. De eerste weken bestonden uit onze een waardevol werkbezoek aan Stichting 'De Bosrand', de opening van het politieke seizoen met een excursie naar de Markerwadden, excursies door het mooie Waterloopbos en de prachtige Oostvaardersplassen, onze fractievergaderingen, sessies ter voorbereiding op de nieuwe omgevingswet, commissie en Statenvergaderingen enzovoorts. Verder vond er een tweedaagse teambuilding plaats waarin we als fractie intensief elkaars kwaliteiten en talenten hebben ontdekt om die zo optimaal mogelijk in te gaan zetten in ons politieke werk. Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 29 september zijn Benjamin van Bilsen en Johanna Koffeman-Kramer beëdigd als burgerleden en hiermee kwam onze fractie weer op volle sterkte. Op 29 september heeft Provinciale staten de programmabegroting vastgesteld. Jaarlijks stellen Provinciale Staten de programmabegroting voor het volgende jaar vast. Dit is een belangrijk document voor zowel Provinciale als Gedeputeerde Staten.

Begin november vroegen we in Provinciale Staten aandacht voor een groep mensen die al jarenlang in stilte lijdt en zich (vaak) niet gezien voelt in de samenleving, ook in Flevoland. Wij missen specifieke zorg voor deze grote groep patiënten die gespecialiseerde en gerichte long-COVID zorg missen. Naar aanleiding van een motie die begin oktober door de Tweede Kamer aangenomen is over het organiseren van speciale long-covid poliklinieken, stelde Ab de Jong namens ChristenUnie Flevoland vragen over het faciliteren van zo'n polikliniek en kregen we van gedeputeerde Simonse een mooie toezegging om de mogelijkheden (bijvoorbeeld in Lelystad) verder te onderzoeken. Wat ons zorgen baart is de aangekondigde netcongestie. Dit betekent dat het elektriciteitsnet de toenemende vraag en aanbod naar stroom niet meer aankan. Als ChristenUnie Flevoland hebben we er meerdere malen op gehamerd dat we zo goed mogelijk onze samenleving, bedrijven en burgers mee moeten nemen in deze kwestie, want de communicatie vanuit de netbeheerders laat nogal te wensen over. In november mochten we ook de nieuwe Commissaris van de Koning Arjan Gerritsen verwelkomen.

In december stonden er nog een aantal grote onderwerpen op de agenda zoals het ruimtelijk voorstel. Het ruimtelijk voorstel schetst een mogelijke doorontwikkeling van Flevoland richting 2030 en 2050, die deels vooruitloopt op bestaand beleid. Ook stond het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) op de agenda. Elke lidstaat, en dus ook Nederland, heeft Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) beleid vertaald in een Nationaal Strategisch Plan (NSP). Dit plan -dat het kader is voor de provinciale subsidieopenstellingen- gaat ervan uit dat boeren een hoofdrol spelen bij het ontwikkelen van een toekomstbestendige landbouw, het versterken van de natuur en een leefbaar platteland. Zo’n 70% van ons landschap wordt immers beheerd door boeren. Met het beschikbaar stellen van subsidies helpt het GLB de boeren met initiatieven die bijdragen aan de GLB-doelen. Ofwel, in overeenstemming met het NSP: ‘toekomstbestendig boeren beter belonen’. Door het vaststellen van de verordening kunnen we hiervoor de komende 6 jaar ruim 33 miljoen investeren in Flevoland. Een mooi opsteker voor onze eigen gedeputeerde Harold Hofstra die dit in portefeuille heeft.

Terugkijkend kunnen we spreken van een bewogen jaar, 2023 was een jaar waar er veel veranderingen hebben plaats gevonden, keuzes zijn gemaakt en besluiten zijn genomen. Maar ook in 2023 wisten we ons afhankelijk van onze Hemelse Vader en mochten we alles in gebed bij hem brengen. Ook voor het nieuwe jaar is dat ons vaste vertrouwen; dat we het Christelijk geluid onder zijn zegen onverkort mogen laten doorklinken in de Flevolandse politiek.

De fractie ChristenUnie Flevoland
Ria Visser, Ab de Jong, Benjamin van Bilsen, Johanna Koffeman-Kramer, Harold Hofstra (gedeputeerde)

« Terug