Oostvaardersplassen - wat is wijsheid?

IMG_9814donderdag 09 februari 2017 09:28

Geen onnodig lijden, geen kaalslag van de natuur, geen commercialisering van het gebied - Eigenlijk waren alle partijen het daar wel over eens tijdens de bespreking van het initiatiefvoorstel voor het beheer van Oostvaardersplassen.

Toch was er voldoende stof voor een stevig debat. De standpunten vallen grofweg uiteen in twee groepen: de ene groep wil niet ingrijpen in de natuur en vindt het aantal grote grazers prima en in evenwicht met de natuur. De andere groep is ervan overtuigd dat er teveel grazers zijn waardoor de Natura2000-doelstellingen van het gebied niet kunnen worden gehaald, er elk jaar onnodig veel dieren verhongeren en het landschap wordt kaalgevreten. Beide standpunten waren vertegenwoordigd in twee e-petities die werden aangeboden. 

Oostvaardersplassen is een complex dossier, met vragen waar deskundigen en wetenschappers het niet over eens zijn. Wat we hierin nodig hebben, is vooral veel wijsheid. Dit was dan ook de rode draad in de bijdrage van fractievoorzitter Harold Hofstra:

Wat is wijsheid?
Dat is een vraag die ons vanaf het begin van de schepping bezig houdt. Boeken zijn erover geschreven, zelfs een heel Bijbelboek, De Spreuken van Salomo, is er aan gewijd.

Toen Tom Saat in 1990 1200 hectare Oostvaardersplassen in beheer kreeg had hij niet veel tijd nodig om uit te rekenen hoeveel vee hij daarop zou kunnen houden. Hij kwam op een aantal van 500 koeien en 150 paarden uit. Heel andere aantallen dan de kuddes die er nu lopen. Nu zullen velen van u misschien wijzen op het verschil tussen gehouden vee en in het wild lopende dieren waarbij de natuur zijn gang moet kunnen gaan.
Daar hebben wij als ChristenUnie een andere mening over.

Voor ons ligt een initiatiefvoorstel dat mede door de ChristenUnie is ingediend.
Uitgangspunt wat ons betreft is dat we weer gaan kijken naar de hoofddoelstelling van het Oostvaardersplassengebied en dat is: 'het in stand houden en verder laten ontwikkelen van een natuurlijk moerasecosysteem met een hoge natuurwaarde als voortplantings- en verblijfgebied van vrij levende moerasvogels en zoogdieren'.

Op dit ogenblik wordt het gebied echter gedomineerd door meer dan 4500 grote grazers waarvan jaarlijks gemiddeld 1500 dieren een niet natuurlijke dood sterven. Dat daarbij sprake is van dierenleed is wat ons betreft geen discussiepunt. Volgens ons moeten wij weer terug naar onze oorspronkelijke hoofddoelstelling, waarbij de aanwezigheid van eventuele grote grazers ondersteunend is en de omvang van de kudde geen doel op zich is. Ook vragen wij ons af of het Heckrund wel echt op zijn plaats is in de Oostvaardersplassen. De meningen lopen ook daarover uiteen maar wat ons betreft moet dit worden onderzocht en ook duidelijk worden in het nieuw op te stellen beleidskader.

Dat is volgens ons wijsheid.

Ook zijn wij van mening dat Flevoland zijn inwoners veel te bieden heeft. Mooie  en aantrekkelijke natuur die wij ook willen behouden voor toekomstige generaties. Natuur die gezien mag worden en waarbij de ecologische draagkracht een belangrijk argument is. Dat betekent wat ons betreft echter geen vrijbrief voor toeristische ‘overbegrazing’ of economische exploitatie van het gebied. Zoeken naar een juiste balans voor de dieren, het gebied en de bezoekers is een uitdaging waar wij als ChristenUnie op een verstandige wijze invulling aan willen geven.

Is het wijs om je ogen sluiten voor ontwikkelingen die gaande zijn in Flevoland? Het luchthavenbesluit is genomen en de uitbreiding van Lelystad Airport is een feit. Je kunt natuurlijk bij het toekomstig beheer doen alsof deze ontwikkeling, op 3 km afstand van het gebied, niet plaats vindt. Je kunt er ook rekening mee houden en verstandig mee omgaan.

Wat is wijs?

Natuurlijk kunnen we nu al vooruit lopen op mogelijke beheersvormen, keuzes die de eerder besproken Tom Saat al eens heeft geopperd of uitgevoerd. We kunnen zeggen dat we inperking van het gebied voor een bepaald deel van het jaar beogen, wat zorgt voor een drastische afname van grote grazers. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door te variëren met het waterpeil, zoals we tijdens een recente bijeenkomst hebben kunnen horen uit de mond van dhr. Vulink. Of we kunnen pleiten voor het in de winter onderbrengen van een deel van de koeien en paarden zodat we een uniek lokaal streekproduct in de vorm van eco-vlees kunnen aanbieden. Maar nu al vooruit lopen op de uitkomsten van het initiatiefvoorstel lijkt ons nu juist niet verstandig.

Daarom, voorzitter, zien wij uit naar de eerste uitwerking van dit initiatiefvoorstel, inclusief tijdpad, door het college. Wij zullen dit proces kritisch en op de voet blijven volgen en wensen Gedeputeerde Staten daarbij veel wijsheid toe.

Het initiatiefvoorstel is uiteindelijk aangenomen, evenals een motie die erin voorziet dat er een begeleidingscommissie vanuit Provinciale Staten gaat meekijken met dit proces. 
Oostvaardersplassen - wordt vervolgd.

« Terug

Archief > 2017 > februari

Geen berichten gevonden