Sport als vliegwiel

foto sport.JPG
Harold poster 2019.jpg
Door Harold Hofstra op 16 juni 2021 om 13:20

Sport als vliegwiel

Eindelijk, Corona lijkt op zijn retour! Het kabinet kondigde deze week aan alle genomen maatregelen weer tegen het licht te houden en ook de 25- en 26-jarigen krijgen een oproep om zich te laten vaccineren. Als klap op de vuurpijl kwam ook het bericht naar buiten dat men verwacht dat de Nederlandse economie zich snel zal herstellen en verwachtingen van economische groei van 3 tot 4 procent stemmen ons optimistisch.

Prachtig zou je zeggen. En ja ik ben ook blij dat we een nieuwe fase met meer vrijheden ingaan. Maar ik maak me ook zorgen, niet over het economisch herstel, maar wel over het herstel van sociale verbanden. Wat zijn de effecten van deze Corona periode in sociaal en maatschappelijk opzicht? Stromen onze fysieke kerken weer vol na een periode van ‘digitaal kerken’? Komt die eenzame buurvrouw of buurman weer uit zijn isolement? Hebben kinderen wiens ouders het niet breed hebben weer de mogelijkheid om lid te worden van een vereniging? Wordt thuiswerken de nieuwe standaard waarbij de grenzen tussen werk en privé soms lastig te trekken zijn? Dit zijn allemaal vragen die mij bezighouden.

Hoe herstellen we de sociale en maatschappelijke verbanden? Als gedeputeerde sport heb ik mij die vraag ook gesteld en ik denk dat sport juist een belangrijk vliegwiel kan zijn voor het (versneld) herstellen van die verbanden. Juist door sport, als middel en als doel, is het mogelijk om je sociale contacten weer op te pakken, aan je gezondheid te werken, te ontspannen, te leren en te participeren of dat nu als actieve sporter of als vrijwilliger is; sport verbindt.

Mede daarom hebben wij als provincie een bedrag van € 300.000,- beschikbaar gesteld voor sportinitiatieven die de sport (en daarmee de mensen) een ‘kickstart’ geeft. Dat de behoefte groot was bij verenigingen en initiatiefnemers bleek wel uit het feit dat er binnen twee weken zoveel aanvragen waren dat het beschikbare budget niet meer toereikend was. Daarom hebben we bij de komende zomernota een extra bedrag van €425.000,- gevraagd om al deze initiatieven toch een klein steuntje in de rug te kunnen geven. Het lijkt misschien veel geld maar omgerekend bedraagt het extra budget nog geen 1 euro per inwoner. Een bijdrage die als vliegwiel kan dienen voor het herstel van de sociale verbanden in Flevoland en dat is onbetaalbaar.

 

Wil je meer weten over het steunpakket Corona en sport? Kijk dan op Steunpakket Corona en sport in Flevoland - Sportservice Flevoland - het sportkenniscentrum van Flevoland (sportflevo.nl)

Deel dit bericht