Waar gaat de provincie over?

Lloyd Ferdinandmaandag 09 maart 2015 09:37

Toen ik fractie-assistent van de ChristenUnie in Provinciale Staten werd, heb ik mij deze vraag vaker gesteld. Nu ben ik Statenlid en nog steeds stel ik mezelf regelmatig de vraag: waar gaat dit nou over?

Enige tijd geleden sprak ik met een vriend. Zijn dochter studeert in Groningen en hij reist per trein, de nieuwe Hanzelijn, als hij op bezoek gaat. Dat is comfortabeler en net zo snel als met de auto, vindt hij. Kijk, dat is wat de provincie mogelijk heeft gemaakt.

Rick, een leerling van mijn school, weet nu dat ik kandidaat ben voor de ChristenUnie bij de Provinciale Statenverkiezingen. Hij stelt me er wat vragen over, die in de kern neerkomen op die ene vraag: wat doet de provincie eigenlijk? Rick heeft belangstelling voor een opleiding in de groenvoorziening, dus begin ik over de Floriade van 2020. Hij kent de omgeving van het Weerwater vrij goed. Misschien heeft hij daar straks wel een stageplek of zelfs een baan. Hij wordt er niet warm van. Hij heeft ook belangstelling voor autotechniek, dus begin ik over de wegverbreding van de A6 tussen Schiphol en Almere-Haven. Hij schiet wat uit zijn slof. Meester, zegt hij, mijn vader moet straks omrijden als die weg af is.

Het valt niet gemakkelijk om te vertellen waar de provincie aan werkt, omdat de provincie veel dingen mogelijk maakt en beslissingen neemt zonder dat de burger er op dat moment direct wat van merkt. Zo werkt de provincie aan de groei van het bedrijfsleven, de uitbreiding van de luchthaven Lelystad en de bouw van een overslaghaven. Maar ook de uitbreiding van Almere, het verbeteren van de openbaar vervoerverbindingen en de verkeersveiligheid, het gebruik van duurzame energiebronnen, het ontwikkelen van nieuwe natuur, hoger onderwijs en een sterke landbouwsector.

Tja, daar gaat de provincie over.

Lloyd Ferdinand
Kandidaat nr. 4 Provinciale Statenverkiezingen

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2015 > maart

Geen berichten gevonden