Dierenleed in 'de nieuwe wildernis'

Oostvaardersplassen, fotograaf Bert Meijerink (Lelystad)maandag 27 januari 2014 09:10

Natuur is binnen de Staten niet mijn specialiteit. En sinds 'de nieuwe wildernis' omarmen we (nog meer) de Oostvaardersplassen. Ik kreeg echter een verhaal van Timo Jürgens, beroeps 'Hoefijzer Vrij Bekapper', onder ogen (boerenweg.nl). Volgens hem overstijgt wat er op de Oostvaardersplassen gebeurt, of eigenlijk niet gebeurt, iedere vorm van dierenmishandeling.

Paarden krijgen zéér ernstige hoef– en gesteldheidsproblemen als ze niet onderhouden worden. Daarom hebben de Konikpaarden op de Oostvaardersplassen, vanaf de geboorte tot de dood erop volgt, deze aangrijpende problemen.

En dan de merries die nooit hun rust krijgen. Er lopen gemiddeld vijf hengsten in een kudde van zeven merries. Hengsten horen thuis buiten een kudde merries. Volgens Timo Jürgens zijn de Oostvaardersplassen een inteeltfabriek geworden. De gevolgen daarvan zijn goed waarneembaar. Er lopen bijvoorbeeld paarden rond met twee staarten of invalide benen.

Op YouTube zijn diverse filmpjes te aanschouwen waarop schokkend dierenleed te zien is in 'de nieuwe wildernis'. Dan kan men wel zeggen dat dit allemaal bij de natuur hoort, maar als ik mensen als Timo Jürgens serieus mag nemen, dan creëren wij situaties die in 'de normale wildernis' niet voorkomen.

Freek Brouwer
Statenlid

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2014 > januari

Geen berichten gevonden