Niet alleen Vitens stopt activiteiten in Israël - ChristenUnie vraagt hoorzitting aan

Israel1dinsdag 14 januari 2014 20:31

Tijdens de laatste Statenvergadering diende ChristenUnie motie 'Waterleidingbedrijf Vitens’ in omdat Vitens had besloten een maand oude overeenkomst met het nationaal waterleidingbedrijf Mekorot te beëindigen. In de motie werd het college verzocht bij Vitens protest aan te tekenen tegen het besluit van Vitens; Flevoland is mede aandeelhouder van Vitens.

De motie is aangenomen met steun van VVD, PVV, CDA en SGP. In september jongstleden trok Royal Haskoning zich terug uit een met Israel gezamenlijk opgezet waterzuiveringsproject in Oost Jeruzalem. Dit is ten nadele van vooral veel Palestijnse dorpjes die langs de zwaar vervuilde Kidronbeek wonen. Formeel omdat de Palestijnse autoriteit het project niet had goedgekeurd. De NRC van 11 januari vermeldt in een column dat Haskoning enkele dagen daarvoor een joint venture had afgesloten met het Saoedische ministerie van Transport.

Helaas blijft het hier niet bij, ten aanzien van terugtrekkende activiteiten door Nederlandse bedrijven, in Israel. Afgelopen week meldt pensioenfonds PGGM, dat ze stopt met haar beleggingen in een vijftal Israëlische banken, omdat deze betrokken zouden zijn bij het financieren van de bouw van Joodse nederzettingen in Samaria en Judea, de zogenaamde Westbank. Onder andere het ‘Magen David Adom’ (het Israëlische Rode Kruis) zou zijn activiteiten in deze gebieden moeten stopzetten. Een eis tot stopzetten van zorg door een fonds dat gelden van personeel in de zorg beheert! Dit schiet de ChristenUnie en de SGP in het verkeerde keelgat. Joël Voordewind heeft de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken verzocht om in te stemmen met een hoorzitting 16 januari a.s. met de genoemde bedrijven om duidelijkheid te krijgen waarom zij zich terugtrekken.

Diverse pro-Israel organisaties maken zich grote zorgen om deze boycot van Israel - zij verwachten een sneeuwbaleffect. Christenen voor Israel heeft acties aangekondigd. Afgelopen maandagochtend was er een protestactie, waarbij ik aanwezig was, bij het hoofdkantoor van PGGM.

Israel, Gods oogappel, het land en volk van de bijbel waarvan Paulus zegt dat God dit volk niet heeft verstoten, verdient onze steun in gebed, in woord en daad. Gods Woord zegt dat wie Israel zegent, gezegend zal worden!

Jan van Dijk
Burgercommissielid

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2014 > januari

Geen berichten gevonden