Veldleeuwerik

thumb_Bert_van_de_Vegtemaandag 02 september 2013 09:51

Deze keer wil ik de aandacht vestigen op een initiatief wat de sector toch in een ander daglicht zet, een sector die zeer innovatief en verantwoord wil omgaan met grond, water en lucht. In onze provincie wordt de laatste jaren door de agrariƫrs veel gedaan aan de verduurzaming van hun bedrijven.

Een groot aantal bedrijven is sinds 2003 bezig om binnen de stichting Veldleeuwerik samen met de afnemers cq verwerkers te werken aan de verduurzaming van de productie van voedsel. De doelstellingen zijn volgens de site van deze stichting:

"het bevorderen van het duurzaam produceren van akkerbouw producten door het systematisch toepassen van "best practices"op een controleerbare manier in een samenwerking tussen akkerbouwers, controleurs, afnemers van de akkerbouw producten en de verwerkende industrie. De grond staat centraal bij het duurzaam produceren van akkerbouw producten; en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houd of daartoe bevorderlijk kan zijn “in de ruimste zin van het woord”.

Wat in 2003 begon met een groep van 12 agrariërs is de laatste jaren behoorlijk door gegroeid. Er werken in Nederland momenteel 400 van de 12000 agrariërs binnen de stichting aan de basis van de verduurzaming voedsel productie. De eerste deelnemers vertelden op het congres van 21 juni jl dat hun conclusie na tien jaar is "dat duurzaamheid nooit af is maar een continu proces is. Het is een samenspel van indicatoren waarin je steeds opnieuw prioriteiten moet stellen op basis van voortschrijdend inzicht".

Voor nog meer informatie zie www.veldleeuwerik.nl

Bert van der Vergte
Fractieassistent 

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2013 > september

Geen berichten gevonden