Flexibilisering arbeidsmarkt/gedragscode banken /AFM debet aan verslechterende woningmarkt

Jan van Dijkdinsdag 28 mei 2013 15:04

Van de opmerking dat het nog steeds niet goed gaat met de woningmarkt raken we niet meer van slag tenzij het je zelf of je directe omgeving aangaat. Afgelopen weekend werd ik ermee geconfronteerd dat een jong hoog opgeleid echtpaar, waarvan moeder even niet werkt vanwege de zorg voor hun baby, niet in aanmerking komt voor een hypotheek. En waarom dan niet?

Omdat vader geen vaste aanstelling heeft en de universiteit, waar hij werkt, geen uitzicht geeft op een vast contract. De hoge werkzekerheid doe er niet toe evenmin als het hoge inkomenspotentieel. Er zit niets anders op dan te huren in de vrije sector voor €1050 per maand, zo'n €400 duurder dan de last bij kopen!

Nog geen twee jaar geleden was ik betrokken bij een ander jong hoog opgeleid echtpaar, man vast contract en vrouw tijdelijk contract, die moeite moesten doen om een hypotheek te krijgen voor een nieuwbouwwoning. Reden was het tijdelijk contract ondanks de hoge werkzekerheid. De ouders moesten bijspringen om voldoende financiën te hebben voor de koop van een tussenwoning! De bureaucratie viert hoogtij bij de banken, versterkt door angst voor boetes door de AFM, lees overheid!

Wanneer zelfs hoogopgeleide mensen met een hoge werkzekerheid, maar (deels) tijdelijk contract, geen (voldoende) hypotheek kunnen krijgen en het aantal vaste contracten, dat nog wordt afgesloten, tot bijna nul is gedaald; dan vraag ik mij af of de overheid ligt te slapen. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler maar de financiële markt, versterkt door de gedragscode, steeds bureaucratischer. Overheid, wordt wakker!

Jan van Dijk
Burgercommissielid 

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden