De kleine Sunda-eilanden van Indonesiƫ

BertvdVegtemaandag 13 mei 2013 07:50

Op deze Indonesische eilanden wordt veel rijst geteeld als hoofdbestanddeel van het voedsel voor de bevolking. Men gebruikt het in veel gerechten voor zowel ontbijt, lunch en diner. De rijst die men zelf niet nodig heeft wordt naar de markt gebracht en door de vrouwen verkocht. Langs de kust leeft men ook van vis, daarnaast is er handel in bananen, cacao, kruidnagel en pepers.

Op de foto zie je de sawa's. Deze terrassen liggen op de hellingen van de heuvels en bergen. Door middel van dijkjes en goten worden deze sawa's van water voorzien en kunnen er meerdere oogsten per jaar plaatsvinden. Het is allemaal intensief handwerk en vergt dus veel van de mensen die buiten de plaatsen leven. Voor hen begint de dag al vroeg, vóór zonsopgang, om 4.30 uur, wordt de bevolking door de imam opgeroepen voor gebed. Om 6 uur is men aan het werk op de sawa's en de kinderen gaan ‘s morgens om 6.30 al naar school.  Op het heetst van de dag wordt er niet gewerkt, waardoor het ‘s middags rustig is. Tegen 16.00 uur wordt men weer actief tot zonsondergang 18.00 uur.

Het is vroeg donker en de mensen gaan om 20.30 uur slapen; men heeft een heel ander dag ritme dan wij Hollanders. De bevolking is erg vriendelijk en bescheiden. In de plaatsen waar wij geweest zijn is men nog niet zo erg gewend aan andere mensen; kinderen komen bij je en voelen aan je blanke huid. Wat een prachtige eilanden!

Bert vd Vegte
NB. Deze BLOG is geschreven naar aanleiding van een vakantie van Bert in Indonesië 

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden