Visserij op de Noordzee moet mogelijk blijven!

haven Urkmaandag 29 november 2010 12:29

Medio 2009 heeft de provincie Flevoland de aandelen die zij had in het energiebedrijf Essent verkocht. Essent is daarbij overgegaan naar het Duitse RWE. Bij de verkoopovereenkomst is door Essent en RWE een duurzaamheidovereenkomst opgenomen. Hierin zijn bindende afspraken gemaakt over investeringen in duurzame energieproductie in Nederland. Bij deze verkoop  is tevens de verplichting op genomen, dat alle verkopende partijen – dus ook de provincie Flevoland – gaan deelnemen in een aparte Stichting. Deze houdt toezicht dat RWE de duurzaamheidafspraken na komt. Dit geldt voor een periode van vier jaar. Komt RWE de afspraken niet na, dat kan dat leiden tot een boete van 20 miljoen euro.

Provinciale Staten is nu in de gelegenheid om  ten aanzien van de duurzaamheidafspraken eventuele wensen of bedenkingen kenbaar te maken en die mee te geven aan het college gedeputeerde staten. Het streven is om bij de te nemen maatregelen een goede balans te houden  tussen beschikbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid van energie. Dit is in een ontwikkelingsplan vastgelegd met tal van maatregelen, waaronder dat er komende jaren vele miljarden euro’s worden geïnvesteerd in Nederland.

Bij één van de voorgenomen investeringen heeft de  ChristenUnie-fractie  haar bedenkingen gemaakt. Het gaat daarbij om grote windparken in de Noordzee. Door de ChristenUnie is  bijzondere aandacht gevraagd voor de visserij die al generaties lang  plaats vindt op de Noordzee. Gevraagd is om voldoende rekening te houden  met de visgebieden bij de aanleg van de windparken. Visserijbedrijven moeten wel hun vis kunnen blijven vangen. Deze sector heeft het  de laatste jaren immers al zwaar te verduren om economisch overeind te blijven en moet  niet ook nog eens  belangrijke visgronden inleveren voor windparken. Volgens de ChristenUnie-fractie moet het mogelijk zijn om daar rekening mee te houden.

Het moge duidelijk zijn, dat de ChristenUnie fractie in Flevoland hierbij met name doelt op belangen van de Urker vissersvloot.

 Dick Schutte

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > november

Geen berichten gevonden