Wie zorgt er voor brood op de plank?

aardappels 008maandag 25 oktober 2010 21:58

Wie zorgt er voor brood op de plank…. boeren natuurlijk!!  Dit is een bekende slogan van een grote coöperatie in ons land. Hier moest ik aan denken toen ik bezig was met het schrijven van dit stuk.
In de agrarische sector is men nog volop bezig met de oogstwerkzaamheden van de gewassen die dit seizoen gegroeid zijn. Je weet als agrariër dat je in dit vak ontzettend afhankelijk bent van de natuur en toch strijd dit nogal eens met je eigen drijfveer. Zelf alles willen regelen is eigenlijk ook wat de slogan suggereert. Het is een seizoen geweest waarin de natuur zich van diverse uitersten liet zien: droge juni en juli maanden, gevolgd door een natte augustus, september en oktober. Het gevolg is een moeizame oogstperiode onder zeer natte omstandigheden en vele lange dagen. De oogst van de pootaardappelen liep behoorlijk vertraging op hetgeen tot gevolg heeft dat er nogal wat partijen zijn waar je rotte  en zieke knollen in aantreft. Dit is ook het geval bij de consumptieaardappelen, uien en peen. Omdat er percelen zijn die gewoon te nat zijn, zal niet alles geoogst kunnen worden.
De gemiddelde opbrengsten zijn lager dan vorig jaar. Daar staat echter tegenover dat de prijsontwikkeling voor de producten op een hoger niveau plaatsvindt.  De oogst- en bewaarkosten zullen hoger zijn dan voorgaande jaren, maar toch mogen we verwachten dat er gemiddeld een hoger saldo gerealiseerd zal worden. Er zullen verschillen tussen de bedrijven onderling zijn.

Wij weten als christenen dat het onze hemelse Vader is die dit alles bestuurd, Hij laat groeien en bloeien, Hem komt de lof en eer toe.

Bert vd Vegte

 

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden