Politiek gevoelig, een vreemde zaak

dinsdag 05 oktober 2010 12:58

Vorige week is er ophef ontstaan over een voorgenomen werkbezoek door een delegatie Israëlische burgemeesters aan ons land. De VNG zou dit werkbezoek, dat onder meer over milieubeleid ging, mede organiseren.
Uit contacten met de Nederlandse Ambassade in Tel Aviv werd dit bezoek “ politiek gevoelig” gekenmerkt. Een aantal burgemeesters van deze delegatie is namelijk woonachtig in het gebied, waaruit Jordanië na de Zesdaagse oorlog is vertrokken: het Bijbelse land Judea en Samaria. Hoewel de betreffende burgemeesters via democratische verkiezingen op hun post zijn gekomen, zijn zij toch niet welkom bij de VNG.
Inmiddels hebben meerdere Kamerfracties hierover vragen gesteld. Als dit een beleidslijn in ons land zou gaan worden, vraag ik mij af, of er dan nog wel (handels)delegaties welkom zijn vanuit landen en regio’s, waar de democratie op een laag pitje staat en waar het met de mensenrechten niet al te nauw wordt genomen.
Omgekeerd geldt dan wellicht hetzelfde. Wanneer politieke delegaties vanuit Nederland naar landen gaan waar binnenlandse “ongeregeldheden” soms met harde hand/wapens worden neergeslagen. Laatst geschetste voorbeelden, zijn mijns inziens zeker niet minder politiek gevoelig.

In dat licht gezien, is het toch bedenkelijk, dat om “politiek gevoelige” redenen voor de VNG enkele Joodse burgemeesters niet welkom zijn in Nederland.
Heel vreemd en stof tot nadenken!

Dick Schutte

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden