Duurzaam Flevoland - VNG Flevomeeting in Urk

maandag 06 september 2010 09:00

Vrijdag 3 september vond de jaarlijkse VGN Flevomeeting plaats. Het thema was “Duurzaam Flevoland”. We brachten een bezoek aan het IJsseloog in het Ketelmeer, beheert door Rijkswaterstaat. Daarnaast was er een presentatie over Verantwoord Ondernemen door Ruud Koornstra. Een ideaal moment voor de bestuurders in Flevoland om elkaar te ontmoeten.
Het IJsseloog is alleen te bereiken per boot omdat het middenin het Ketelmeer ligt, ongeveer één kilometer van het vaste land. Het IJsseloog is een slim ontwikkeld depot voor de opslag van zwaar verontreinigd slib uit het Ketelmeer. Wat je direct op dit eiland opvalt, is de rust en de rijkdom aan flora en fauna.

’s Avonds was er in het gemeentehuis van Urk de presentatie door Ruud Koornstra, een warm pleitbezorger voor een betere, duurzame wereld. In zijn met humor doorspekte presentatie deed hij enkele interessante opmerkingen:
- Noodhulp aan goede doelen is niet duurzaam (maar is wel hulp);
- Ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid. Uitgaven €4 miljard per jaar en de vraag, gesteld door Ruud aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking, welke het meest duurzame project is in afgelopen 10 jaar, kon zij niet beantwoorden;
- Innovatieve duurzame ideeën komen uit “schuurtjes” (kleine particuliere initiatieven), denk aan de LED lamp;
- Grootste angst die de mens kent, is verandering (persoonlijk of iets te verliezen);
- Land en wereld zijn in verwarring (crisis) en is instabiel.

Inzoomend op instabiliteit gebruikte Ruud als voorbeeld de helikopter. Deze is vlak boven de grond heel moeilijk stil te houden, maar wanneer je je richt op een punt in de verte dan is het vrij eenvoudig. Stabiliteit bereik je wanneer je je richt op een punt in de verte.
En daar legde Ruud volgens mij de vinger bij de wonde. De seculiere en individualistische westerse wereld mist inderdaad een gezamenlijk punt in de verte. In de loop van de vorige eeuw verdween deze. Het gezamenlijke punt in de verte waren niet alleen normen, waarden en de centrale plaats van de kerk; nee het ging veel dieper: men geloofde in de verlossing door Jezus Christus, in Zijn genade en liefde en de eeuwigheid. Door deze levenswijze los te laten heeft men het punt in de verte losgelaten……..!

Jan van Dijk

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > september

Geen berichten gevonden