Statenleden op bezoek in Dmitrov

Dmitrovzondag 20 juni 2010 21:18

In de week van 21 tot 26 juni bezoekt een delegatie van Flevolandse statenleden onze Russische partnerregio Dmitrov. Als deelnemer aan deze reis vertel ik graag iets over de reden van het bezoek.

De vriendschap tussen Dmitrov en Flevoland bestaat al zo’n 20 jaar. Van oorsprong is de samenwerking begonnen met uitwisseling van landbouw-ervaringen, en in de loop van de jaren uitgegroeid tot een breed-maatschappelijke vriendschapsband. Scholen, zorginstellingen, woningbouwcorporaties, bedrijven, organisaties op gebied van kunst en cultuur hebben al vele uitwisselingsprogramma’s gehad. Sinds 2007 is er ook sprake van voorzichtige gesprekken tussen de volksvertegenwoordiging (Doema) van Dmitrov en Flevoland.

De politieke cultuur in Rusland verandert mee met de maatschappelijke ontwikkelingen in dit land. Tijdens ons bezoek zullen wij met leden van de Doema van Dmitrov spreken over politieke besluitvormingsprocessen, het betrekken van jongeren bij de politiek en de plaats van coalitiepolitiek binnen het districtenstelsel van Dmitrov. Op deze manier kunnen wij onze Russische collega’s helpen in de voorbereiding van veranderingen in het bestuurlijk- en politieke systeem. Eind 2009 hebben we samen al een aantal dagen gesproken over het belang van de politieke cultuur voor de inrichting van een politiek systeem en de betrokkenheid van burgers bij 'de politiek'.

Het bezoek draagt bij aan het verstevigen van de banden om ook in de toekomst met elkaar over (gevoelige) politiek-bestuurlijke kwesties te spreken. Beide regio’s bieden elkaar bijvoorbeeld ook 'een kijkje in de keuken' bij verkiezingen in Flevoland en Dmitrov. Daarnaast gaan we proberen om samen een methode te schrijven voor coalitievorming binnen een meerpartijenstelsel. Een stelsel wat Nederland kenmerkt en een ontwikkeling waar Rusland ook naar toe groeit. Een methode die past in de Russische context.

Hoewel het bezoek aan Dmitrov niet direct gekoppeld is aan het statenwerk in Flevoland, hebben eerdere contacten mij wel veel inspiratie gegeven voor ons eigen politieke werk. Ik verwacht daarom dat de uitwisseling aan beide kanten tot ‘winst’ zal leiden. 

Roelof Siepel

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > juni

Geen berichten gevonden