Nederland krijgt nieuwe energie

woensdag 21 april 2010 00:47

Voor de ChristenUnie neem ik deel aan het duurzaamheidsoverleg politieke partijen. Vanuit bijna alle politieke partijen wordt door de verschillende duurzaamheidswerkgroepen buiten het directe politieke krachtenveld om samengewerkt om kennis te vergroten over ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid en deze kennis te verspreiden binnen de partij.

In de afgelopen paar maanden is er hard gewerkt aan het rapport Nederland krijgt nieuwe energie. Vijf avonden zijn er colleges gegeven door diverse specialisten in de Uithof in Utrecht onder leiding van Klaas van Egmond. Eén centrale schrijver geholpen door diverse meelezers en schrijvers hebben een degelijk rapport opgeleverd. Een rapport wat gedragen wordt van links tot rechts kan ook alleen maar gebaseerd zijn op feiten. De politieke partijen zelf geven er een sausje aan.


Bij de presentatie van het rapport gaan een aantal partijen direct feiten ter discussie stellen. Typisch een reactie wat wantrouwen richting de politiek Den Haag voedt. De verdenking dat er belangenverstrengeling is met partijen die belang hebben om de huidige situatie te handhaven is snel gemaakt.

Waar ik het meeste zorgen over maak is dat de vraag naar fossiele brandstof wereldwijd elk jaar met een paar procenten toeneemt en de voorraad neemt elk jaar af. Vroeg of laat weet je zeker dat dit fout gaat en dat die economische gevolgen desastreus zijn. Kernenergie wordt door deze en gene als oplossing gezien. Wat men vergeet is dat naast het afval probleem er bij de winning ook een probleem is. Hele gebieden zijn voor jaren niet meer bewoonbaar doordat het residu van het gewonnen uranium radioactief is. Zo mogen wij toch niet met de schepping omgaan. Daarnaast is er ook geen oneindige hoeveelheid uranium en moet er rekening worden gehouden met politieke instabiele landen.

Hoe meer energie uit wind en water ed. wordt gehaald hoe minder geld er naar de olieproducerende landen wordt overgemaakt. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van buitenlandse invloeden. Wat houdt ons tegen om hard aan de slag te gaan.
Om het rapport op de politieke agenda te krijgen is gestart met een burgerinitiatief 40.000 handtekeningen zijn nodig. Helpt u mee door deze te tekenen?
http://www.nederlandkrijgtnieuweenergie.nl/pagina1kolom.asp?id=3&L=2
 
Kees Tadema

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > april

Geen berichten gevonden