Pilot Strategische Sturing van start

dinsdag 06 april 2010 19:39

Provinciale Staten heeft binnen de provincie de rol van sturen, controleren en volksvertegenwoordiging. Zij wil haar volksvertegenwoordigende en sturende rol versterken. Eén van de mogelijkheden die zij daarvoor heeft is Strategische Sturing. In maart j.l. was er een startbijeenkomst voor een pilot “Strategische Sturing” binnen de commissie WERK.

Wat houdt strategische sturing in? Van Dalen omschrijft de begrippen strategie en sturen als volgt:
strategie: volgens een weloverwogen plan;
sturen: een bepaalde richting geven.
Met andere woorden: strategische sturing is “volgens een weloverwogen plan richting geven”.

Voor de pilot strategische sturing staat centraal de vraag: Hoe kunnen Provinciale Staten (PS) en individuele Fracties / Statenleden meer strategisch sturen aan de voorkant van het beleids- en besluitvormingsproces van Gedeputeerde Staten (GS)? Doel is om als PS en als commissie / Statenlid politiek effectief te opereren door politieke momenten te identificeren en daarmee haar invloed te maximaliseren.

Een ChristenUnie -SGP Statenlid van de provincie Brabant gaf ons, met veel enthousiasme, enkele voorbeelden van strategische sturing; o.a. een zeer actueel onderwerp in Noord-Brabant: de Megastallen. Om als PS een eigen koers te varen kan een werkgroep worden ingesteld, los van politieke kleur met focus op inhoud en verzamelen van informatie. Verdere informatie en meningsvorming kan worden verkregen door het brengen van werkbezoeken, het starten van internetdiscussies en het voeren van debatten op locatie (d.i. het betrekken van de samenleving). Communicatie met GS blijft tijdens dit proces essentieel om de dwarsverbanden te zoeken. Het uiteindelijke resultaat zal gedragen worden door de samenleving.

De selectiecriteria en een aantal mogelijke onderwerpen zijn in de commissie benoemd en medio april zal het definitieve onderwerp voor de pilot worden gekozen. Wordt het Statenlidmaatschap nu echt interessant en maakt strategische sturing haar (nog) meer relevant? De tijd zal het leren.

Jan van Dijk

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > april

Geen berichten gevonden