Q-koorts

maandag 01 februari 2010 19:34

De laatste maanden is Nederland in de ban van een bacteriële infectieziekte  onder de melkgeiten en melkschapen stapel die Q koorts genoemd wordt. Deze ziekte is overdraagbaar van mens op dier maar niet van mens op mens. Ook in onze provincie is het eerste bedrijf geruimd dus komt het ook dichtbij.
Q koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen. Vooral vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten grote hoeveelheden bacteriën. De bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap.
Wat mij de laatste tijd bezig houdt is de vraag wat wordt er aan nazorg gedaan door de overheid bij het ruimen van bedrijven. Het LNV heeft na het ruimen van  deze bedrijven niets meer van zich laten horen dit is op z’n zachts gezegd niet correct . Wel is er inmiddels een opleg notitie gekomen waarin adviezen staan voor gezondheidsonderzoek en psychosociale nazorg. Na drie maanden vanaf de datum van ruimen zal er na bezoek van LTO bij de betreffende bedrijven een evaluatie plaatsvinden. Een bedrijf krijgt na het ruimen temaken met weken van onzekerheid. Voor kleine en grotere bedrijven komt de vraag op hen af hoe nu verder, wat is de levensvatbaarheid nog van hun bedrijf, waar haal ik de komende jaren mij inkomen uit, wanneer mag ik weer beginnen met het plaatsen van de bokken/rammen bij de geiten /ooien. Daarnaast heb je ook nog eens de emotionele/ psychische kant wat grote invloed heeft op de gezinnen. Zelf heb ik dit tijdens de periode van de vogelpest in 2003 ervaren. Het is dan belangrijk dat je een overheid hebt die betrokken is en oog heeft voor de impact die dit alles heeft op de betreffende gezinnen.

Bert vd Vegte

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden