Beheersbaar, hoezo?

dinsdag 12 januari 2010 20:52

In de eerste dagen van het nieuwe jaar was het woord beheersbaar nog al eens te horen in de media. Het werd gebruikt met betrekking tot de ongeregeldheden in de nieuwjaarsnacht. Mijn eerste gedachte was toen: gelukkig het valt allemaal nogal mee.

Maar het ligt toch wat anders: opnieuw is er een groot aantal incidenten gemeld, waaronder een toenemend aantal geweldincidenten tegen medewerkers met een publieke taak. Tegelijkertijd riepen bewindslieden om strengere straffen tijdens bij het oud en nieuw geweld.
En terecht. Het kost de gemeenschap immers handen vol geld, vanwege de vernielingen die plaatsvonden. En wat te denken van de vele politiemensen en hulpverleners, die de hele nacht in touw zijn voor het “feest” van anderen.

Hierover nadenkend, krijg ik toch steeds meer moeite de kwalificatie van: beheersbaar. Het gevaar is, dat we als politiek en als samenleving dit soort vernielingen en overlast “normaal” gaan vinden. We lijken immers al tevreden als dit soort verschijnselen beheersbaar is. Het woord onaanvaardbaar lijkt mij hier beter op zijn plaats. Prima dat er inmiddels supersnelrecht is toegepast. De boetes mogen ook wat mij betreft fors zijn. De schadepost is er immers ook naar.

Ik wens U allen Heil en Zegen toe in het jaar 2010.

Dick Schutte

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2010 > januari

Geen berichten gevonden