Stilte voor de storm

zondag 01 november 2009 22:10

Afgelopen week hebben provinciale staten de begroting voor 2010 vastgesteld. Normaal gesproken is het vaststellen van de begroting een belangrijk moment in het politieke seizoen. Om eerlijk te zijn viel de behandeling deze keer behoorlijk tegen: de fracties waren het met elkaar eens en na vier en een half uur vergaderen waren we klaar. Voor de pers en andere belangstellenden was er weinig ‘vuurwerk’. Ik heb zo’n vermoeden dat de gemakkelijke behandeling de spreekwoordelijke ‘stilte voor de storm’ is.

Dat de fracties het zo met elkaar eens zijn, heeft alles te maken met het ontbreken van belangrijke onderwerpen. Twee onderwerpen zijn er waarover we wel graag willen discussiëren, maar dat eigenlijk nog niet kunnen. In afwachting van meer duidelijkheid stellen we discussie nog even uit.

Schaalsprong Almere
Het kabinet neemt op 6 november (als het tenminste niet weer uitgesteld wordt) een besluit over de schaalsprong van Almere. Het gaat daarbij om woningbouw, maar nog meer om de voorzieningen die daar bij horen. Politiek springt een IJmeerverbinding het meest in het oog, maar denk bijvoorbeeld ook om meer openbaar vervoer, natuurontwikkeling, onderwijs en werkgelegenheid. De vraag voor de provincie is: komt het kabinet over de brug en wordt er ook echt in een duurzame toekomst van Almere en Flevoland geïnvesteerd. Zolang hier geen duidelijkheid over is, heeft het (nog) geen zin om hier als staten over te debatteren.

Financiële toekomst Provincie Flevoland
Even onzeker is de financiële toekomst van onze provincie. Onderzoek dat eerder dit jaar is uitgevoerd toont aan dat Flevoland relatief onderbedeeld is in de verdeling tussen provincies. De gezamenlijke provincies zijn bereid om dit op te lossen, ware het niet dat ook de totale pot (het provinciefonds) fors gekort wordt door het kabinet. Het kan nog maanden duren voordat we weten welke inkomsten Flevoland in 2011 en verder uit het provinciefonds krijgt. Ook de invoering van de kilometerheffing is voor de provincie belangrijk, omdat daarmee ook de provinciale opcenten vervallen. Wat hiervoor terug komt is nog niet bekend. Tot slotte, maar misschien wel het belangrijkste, staan alle provincies voor een belangrijke herbezinning op taken en middelen. De provincie zal haar positie als middenbestuur (tussen gemeenten en het rijk) opnieuw moeten bewijzen. Dat kan alleen door de goede dingen te doen, dingen goed te doen, en door goed samen te werken met gemeenten, waterschap en het rijk. Welke invulling provincies daar aan kunnen geven hangt van de ambities af, maar ook geld speelt daarbij een rol. Om het nog eenvoudiger te maken: als er geen geld is moeten we bezuinigen, en wat laten we dan vallen? Of, op welke terreinen hebben burgers, bedrijven, instellingen en gemeenten iets aan de provincie?

Stilte voor de storm
In afwachting van de duidelijkheid over de schaalsprong van Almere en meer informatie over de financiële toekomst was er weinig debat in de staten. Ik denk dat het stilte voor de storm is: bij het kabinetsbesluit over de schaalsprong wordt het weer een levendige discussie, maar het debat over de financiële positie en de taakopvatting zou het wel eens een echte storm kunnen worden!

Roelof Siepel

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2009 > november

Geen berichten gevonden