Werkende scholier

maandag 10 augustus 2009 21:52

In het ND van 10 augustus stond een artikel over goedkope arbeidskrachten voor de supermarkten. Jongeren van 19 jaar zijn te duur als vakkenvuller en worden vervangen door 16 jarige.
Over het werken van je kind heb je als ouder je eigen verantwoording. Ik heb de brochure van de arbeidsinspectie "arbeid door jongeren" er nog eens bijgenomen. Het kind wordt met de opgelegde regels beschermd tegen onder meer zichzelf. Kinderen verdienen graag meer om met het geld leuke dingen te doen, daarnaast is de werkgever gebaat bij deze goedkope arbeidskrachten. Van beiden zullen dan ook geen klachten komen, de economische krachten winnen.

Even een paar voorbeelden uit de brochure waar ik mij beperk tot werkende 16 en 17 jarigen tijdens de schoolperiode:

Maximaal mag er 9 uur gewerkt worden, hierbij wordt de tijd dat er naar school wordt gegaan meegerekend als arbeidstijd. Met een schoolrooster van 7 of 8 uren kan er nog maar 2 of 1 uur op die dag worden bijverdiend.
Maximaal mag er 45 uur per week, gemiddeld 160 uur per 4 weken worden gewerkt, inclusief schooltijden. Bij 35 lesuren in de week kan er nog maximaal 5 uur worden bijverdiend.
Werk je op zaterdag dan moet je zondags vrij hebben. In Almere zijn de supermarkten allemaal open op zondag. Ik vermoed dat als deze regel wordt toegepast er heel wat winkeliers in de problemen komen om de supermarkt op zondag open te houden.
 
Is dit goed voor het kind?
Klachten van leraren dat huiswerk niet is gemaakt, leerlingen moe in de klas zitten zijn ons allen bekend. Een gedeelte van deze klachten zullen te maken hebben met het bijverdienen van de jeugd.
Zelf vraag ik mij af of de afstemming tussen leerkracht en ouder over gedrag van de leerling niet beter kan. Een extra zetje om maatregelen te treffen door mij als ouder is wat mij aangaat welkom. De communicatiemogelijkheden zijn er volop. Daarbij kan desinteresse het tijd verdoen aan andere dingen effectiever worden aangepakt. Ik zou willen pleiten voor een maandelijkse korte rapportage van de school naar de ouder en leerling waarbij de ouder kan aangeven of hij/zij wel of niet een rapportage wil en belooft om constructief problemen op te pakken. Wellicht leent zich dit voor een proef op een aantal scholen en een afstudeeropdracht. 
 
Wat te doen als ouder?
Praat eerst eens met uw kind. Hoe gaat het? Welke druk is er? Welke verplichtingen worden er opgelegd door de supermarkt en school? Is dit wel te combineren? Leer ze wat hun rechten en plichten zijn en zelf keuzes te maken.
Als u aan kunt tonen dat in een supermarkt misbruik wordt gemaakt van de 16 en 17 jarigen dan kunt u een klacht indienen bij de arbeidsinspectie. De inspectie moet het hebben van signalen om wantoestanden aan het licht te brengen.
Wat betreft de communicatie tussen school en ouder zou u initiatieven richting de school kunnen nemen om te onderzoeken hoe dit beter kan zonder dat dit enorm veel rompslomp oplevert.  
 
Moet de politiek hier iets mee?
Voor de ChristenUnie is de zorg voor de jeugd een speerpunt. Het meeste effect tegen het beslag leggen op de jeugdzorg heeft preventie.
De motivatie van de jeugd in school behouden is hierin belangrijk. Dit voorkomt uitval, afglijden en jeugdwerkloosheid.
Voor preventiemaatregelen moeten voldoende middelen zijn en moet bureaucratie voorkomen worden. Een voorwaarde is dat de ouders hun verantwoording blijven nemen en daarbij gestimuleerd worden.
 
Kees Tadema
Almere
Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2009 > augustus

Geen berichten gevonden