Samen werken met water

donderdag 07 mei 2009 21:53

Eind januari organiseerde Genootschap Flevo een interessante bijeenkomst naar aanleiding van het in 2008 uitgebrachte rapport van de Deltacommissie 2008 ook wel de Commissie Veerman genoemd. Twee inleiders lieten hun licht schijnen over genoemd rapport waarbij het IJsselmeer gebied die middag bijzondere aandacht kreeg. De eerste inleider was ir. A.P. Heidema, burgemeester van Deventer en lid van de commissie. Interessant vertrekpunt was, dat de commissie wil nadenken en studeren, zonder dat er eerst een ramp gebeurt. Vroeger werden er meestal plannen gemaakt, nadat  er al een ramp had plaats gevonden. Nederland zal in de toekomst meer moeten doen, dan alleen naar de dijken  te kijken. Het gaat om water en veiligheid. We hebben te maken met klimaatverandering en zeespiegelstijging.

Dat er wat loos is met het klimaat, is geen punt van discussie meer. Wel of we de voeten droog kunnen houden. Volgens de commissie moeten we de komende 100 jaar rekening houden met waterspiegelstijging van 65  tot 130 cm. Maar ook door het jaar heen is er nu al sprake van toenemende periodes van enerzijds verdroging en anderzijds extreme waterval. Risico’s voor dijkdoorbraken  nemen toe.

Maatregelen waaraan de commissie denkt zijn: de kustlijn van Nederland verder zeewaarts laten groeien en meer afvoer van regenwater door de rivieren. Door meer water uit de rivieren en een stijging van het zeewater, zou de Rotterdamse haven vaak dicht moeten en minder bereikbaar zijn. Dichter in de buurt zou het IJsselmeer voor de zoetwater behoefte van west Nederland moeten zorgen. Gevolg hiervan zou zijn, om het waterpeil te laten meestijgen met de Waddenzee ( plm. 1 1/2 meter ), waarbij het peil van het  Markermeer gelijk blijft. Consequenties: investeren in dijken en havens langs het IJsselmeer. Gedacht wordt aan 1 tot 1 1/2 miljard euro voor de komende eeuw.

Dr. S. Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen, stelde dat Nederland zich zelf onveilig heeft gemaakt door drooglegging en is ons land 10 meter naar beneden gepompt. Nederland moet niet bezig zijn om de vorige ramp te voorkomen, maar moet berekend zijn op een volgende ramp. Volgens Schaap hoeft het peil van het IJsselmeer geen 1 1/2 meter te stijgen. Volstaan zou kunnen worden met een peil stijging van 10 cm. voor de zoetwatervoorziening in het westen van het land. Er is voldoende rivierwater. Het overtollige IJsselmeer water kan worden weggepompt met een extra groot gemaal op de afsluitdijk. Een goedkopere oplossing en bovendien veilig.

Schaap stelde dat veiligheid de bepalende factor is en wees nadrukkelijk op de grote problemen die zullen ontstaan door kwelwater als gevolg van een hoogwaterpeil met hogere dijken. Bovendien zal de balgstuwkering bij Ramspol  zijn functie verliezen. Bij een hoger waterpeil en storm moeten de dijken voorbij Ramspol met wel 2 meter verhoogd worden. De nieuwe Deltawet zal nog dit jaar door het parlement worden behandeld. Het concept van wet wordt in de maand april verwacht. Uit de discussiemiddag blijkt wel dat er nog veel water het IJsselmeer zal passeren, voordat de uitwerking van de commissie Veerman een feit zal zijn.

 

Dick Schutte

 

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2009 > mei

Geen berichten gevonden