Luxe probleem bij Armoedebeleid

maandag 26 januari 2009 21:23

Onlangs was ik als vervanger aanwezig in de commissie Samenleving. Punt van bespreking was o.m. de vraag of er een Jeugdsportfonds (JSF) in Flevoland moet komen. Dit fonds zou een pot geld moeten beheren, dat tot doel heeft om kinderen van weinig draagkrachtige ouders in staat te stellen om actief sport te kunnen beoefenen. Het zelf niet kunnen betalen van bijvoorbeeld de contributie aan de vereniging, hoeft dan geen drempel meer te betekenen. Inmiddels is er van de kant van de provincie een behoefte onderzoek laten uitvoeren bij de Flevolandse gemeenten. Het instellen van een JSF in Flevoland krijgt ruime steun van de mensen in het veld.

Bij de gemeenten in Flevoland wordt daar wat anders over gedacht. Immers, die hebben hun eigen armoedebeleid op lokaal niveau. Ook via de gemeentelijke subsidies wordt min of meer dezelfde doelgroep  voorzien. Verder blijkt dat de gemeenten jaarlijks het budget hiervoor maar gedeeltelijk uitgeven. Kortom een luxe probleem op het terrein van armoedebeleid bij deelname aan sport. Op zich is dat jammer. Immers hoe meer kinderen uit arme gezinnen, gebruik maken voor sportvoorzieningen of  van bijvoorbeeld culturele instellingen, hoe minder kans er bestaat van rondhangen op straat. Met alle gevolgen van dien voor de toekomst. Wat mij betreft, timmeren gemeenten nog meer aan de weg op dit terrein. De vraag is wel, of hier nu direct of indirect een rol is weg gelegd voor de provincie.

Nu staat er voor de jaren 2008 en 2009  per jaar 50.000 euro op de begroting. Structureel is er dus geen geld voor uitgetrokken. Bovendien zou in de plannen Sportservice Flevoland  een soort “aanjaagfunctie” moeten gaan vervullen. Op zich goed bedoeld, maar het risico dat er een substantieel bedrag van het budget aan organisatiekosten opgaat ligt voor de hand. Dat de gedeputeerde met de gemeenten hierover in gesprek gaat, lijkt mij prima.

Maar of hier ook daadwerkelijk een taak voor de provincie ligt, is vooralsnog een grote vraag. Mij is bekend, dat veel gemeenten in ons land voor genoemde doelgroep uitstekend werk verrichten in het kader van minimabeleid.

 

Dick Schutte

 

 

 

Labels
Weblog

« Terug

Archief > 2009 > januari

Geen berichten gevonden