Financiële Crisis een kwestie van rentmeesterschap?
De financiële crisis en de mogelijke recessie beheersen de media de laatste tijd. Als je de krant openslaat of naar radio of de TV luistert, is het financiële nieuws een hot onderwerp. Het houdt inmiddels iedereen bezig. Banken vallen om of verkeren in grote moeilijkheden. Regeringsleiders vliegen van hot naar her om met elkaar de juiste oplossingen te bedenken.
Beurskoersen maken records in neerwaartse zin. Ook vele individuele beleggers worden meer dan zenuwachtig.
Wat niemand voor mogelijk had gehouden, gebeurt. Het kapitalistische systeem wankelt. Is er een alternatief en valt het systeem te redden? Veroorzaakt deze crisis een wereldwijde recessie? Is na de val van de Muur en het uiteenvallen van de voormalige Sovjet Unie, het nu de beurt aan het zo zeker geachte financiële systeem? Vragen die veel mensen bezighouden.
De vraag die mij m.n. bezighoudt is: wat is nu ten diepste de oorzaak van de huidige crisis? Natuurlijk, het begon allemaal in Amerika met de hypotheken op de woningmarkt. Verder blijkt nu, dat gerenommeerde banken onverantwoorde risico’s hebben genomen.
Toezicht op de financiële instellingen blijkt onvoldoende te zijn. Toch ligt volgens mij de grootste oorzaak van dit alles bij verantwoord rentmeesterschap. Hoe gaat ieder individu om met verkregen middelen? En die vraag geldt in niet mindere mate voor
De verantwoordelijken in de financiële markt. Bezinning op onze verantwoordelijkheid, op het rentmeester zijn.
Het kan volgens mij niet op toeval berusten. We worden wakker geschud, dat gekoesterde zekerheden tot grote onzekerheid kan leiden!
Dick Schutte
- Labels
- Weblog