VOORUITBLIK 2025

Schermafbeelding 2024-12-19 om 20.57.51.pngvrijdag 20 december 2024 08:30

Voordat wij onze visie gaven op de programmabegroting van 2025, blikten wij terug naar vorig jaar. Hierin gaven wij aan dat wij de balans terug willen zien. Kijkend naar de uitdagingen die toen ons pad kwamen. Wij konden toen constateren dat de uitwerking van ons coalitieakkoord duidelijk in de programmabegroting te zien was.

Op koers
Ook voor 2025 zien wij deze balans terug. Wij zien een gezond weerstandsvermogen waarmee wij met vertrouwen de komende jaren in kunnen gaan en dat is wat de ons betreft absoluut nodig. De vette jaren zijn geweest en we weten dat er een nu een tijd aanbreekt van magere jaren waarin niet alleen de provincie maar ook onze zes gemeenten voor flinke bezuinigingen komen te staan. Het Woord laat ons zien in de geschiedenis van Jozef dat de graanschuren gevuld moeten zijn voor de magere jaren die komen gaan. In die wetenschap zal dit college en zullen wij als Staten keuzes moeten maken. De programmabegroting ligt hierin op koers.

Arbeidsmigranten, zorglandschap en een vitale samenleving
In onze bijdrage hebben wij de toezegging vanuit Gedeputeerde Staten benoemd die ging over het ontwikkelingen van een duidelijke visie, als onderdeel van de omgevingsvisie, op onder andere arbeidsmigratie met betrekkingen tot werken, wonen en zorgen. Nogmaals is door ons benadrukt dat er haast moest worden gemaakt. Continu worden wij namelijk geconfronteerd met schrijnende situaties op het gebied van huisvesting. Er is nu concreet aangegeven dat wij een beeldvormende- en technische sessie in het begin van kwartaal 1 van 2025 tegemoet kunnen zien.

Wij hebben vragen gesteld over de rol van onze provincie in het dynamische zorglandschap. Een beeldvormende sessie is inmiddels achter de rug. De komende periode zal het er echt om moeten gaan welke verantwoordelijkheid en rol de provincie gaat nemen. Als ChristenUnie houden wij GS scherp en zullen waar nodig initiatieven gaan nemen. Wat ons betreft is de uitwerking van de vitale samenleving van direct levensbelang voor de kwaliteit van leven van onze burgers op allerlei aspecten, zo hebben wij aangegeven. De Monitor Brede Welvaart is daar een grote schakel gericht op de ontwikkeling van verder beleid. De rol van de provincie is wat ons betreft complementair aan de gemeenten, is samenbindend, coördinerend in aansturing en kennis delend. Dat is waar we als provincie het verschil in kunnen maken. Een samenleving die omziet naar elkaar!

Netcongestie
Vorig jaar hebben wij gezien aangegeven dat netcongestie een blijvend probleem is dat blijvend onder de aandacht moet worden gebracht. In het afgelopen jaar hebben wij gezien dat het college daar voortvarend mee aan de slag is gegaan. Ook voor komend jaar hebben wij opgeroepen om hier op dezelfde wijze mee door te gaan. Zodat deze problematiek écht in 2029 is opgelost.

Omgevingsvisie
Verder hebben wij aangegeven uit te kijken naar het proces om te komen tot een omgevingsvisie. Dit proces vergt van zowel de ambtenaren als de politieke een behoorlijke inspanning. Als ChristenUnie verwachten wij hierin ook nog een behoorlijke opgave die zal leiden tot misschien wel lastige compromissen op dit punt.

Landbouwvisie
Ook zien wij dat de landbouwvisie verder wordt uitgewerkt. Mooi om te zien dat hiervoor ook participatie-instrumenten worden ingezet, zoals de landbouwcafé’s. Uiteindelijk zal er vanuit deze visie een concrete vertaalslag moeten worden gemaakt naar beleid. Dit is hard nodig omdat landbouw een belangrijke plaats heeft in onze provincie. 

Als laatste hebben wij onze innovatiekracht als provincie geroemd. Economische ontwikkelingen kunnen echter maken dat wij alleen maar naar meer gaan verlangen. Wat ons betreft roepen wij op naar een economie van genoeg en zetten wij écht in op innovatie, samenhang en versterking van het al aanwezige in onze mooie provincie.

Wij hebben het college en de ambtenaren Zijn Zegen toegewenst met de deze programmabegroting.


Ab de Jong (Statenlid)

« Terug