Verrassend en bedenkelijk

stemmenzondag 23 september 2012 21:10

Afgelopen week maakte collega-statenlid Jeroen Kok bekend over te stappen van GroenLinks naar D66. Op twitter en voor Omroep Flevoland noemde ik deze overstap niet alleen verrassend, maar ook bedenkelijk. Van de wet mag het, maar deze overstap schaadt het aanzien van de politiek.

Wie de programma’s van GroenLinks en D66 vergelijkt ziet belangrijke verschillen. Het standpunt over de groei van de luchthaven Lelystad springt daarbij het meest in het oog. Ook kleinere verschillen als de mate waarin het landelijk gebied bebouwd mag worden maken een overstap van GroenLinks naar D66 in mijn ogen niet logisch. Van direct betrokkenen begrijp ik dat GroenLinks misschien niet verder wilde met het statenlid. Voor iemand die gekozen is op de lijst van een politieke partij zijn er dan wat mij betreft twee opties: je zetel opgeven of zelfstandig verder gaan. Je zetel niet op willen geven en je aansluiten bij een partij met andere opvattingen is aan de burger niet uit te leggen. Immers, als GroenLinks-kiezers zich door D66 willen laten vertegenwoordigen, dan hadden ze dat in het stemhokje wel laten weten. Ik kan me goed voorstellen dat kiezers van GroenLinks zich nu bestolen voelen en denk niet dat collega Kok dit aan de Flevolandse kiezers naar tevredenheid kan uitleggen; dit maakt de overstap wat mij betreft ook bedenkelijk.

Op het moment dat ik hoorde van deze opmerkelijke overstap heb ik mij ook afgevraagd wat ik zou doen wanneer een collega-statenlid zich bij de ChristenUnie-fractie zou willen aansluiten. Voorop staat dat iedereen die onze grondslag kan onderschrijven en zich herkent in de standpunten van de ChristenUnie in beginsel welkom is binnen de partij. Het meenemen van een zetel die is toegedeeld aan een andere fractie mag volgens de wet, maar dat betekent niet dat je daar als (ontvangende) partij aan mee moet willen werken. Hoe graag wij het ChristenUnie-geluid met zoveel mogelijk mensen willen verwoorden, er zijn ook in de politiek grenzen van fatsoen. Het opnemen van een statenlid uit een andere partij is het faciliteren van kiezersbedrog en daar wil ik niet aan meewerken. Wanneer een groep kiezers zich bestolen voelt is ook het aanzien van de politiek in het geding. Wat mij betreft hebben Jeroen Kok en D66 dat aanzien geen goede dienst bewezen.

Roelof Siepel
fractievoorzitter ChristenUnie Flevoland 

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Verrassend en bedenkelijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.