Een dagje jeugdzorg
De jeugdzorg komt vooral in het nieuws wanneer het om de ergernis over de lange wachtlijsten gaat en door incidenten met een nare afloop. Het zijn deze wachtlijsten en incidenten die voor een belangrijk deel mijn beeld van de jeugdzorg kleuren. Voor Flevolandse kinderen en jongeren met problemen is het belangrijk dat er in de provincie een dekkend en goed functionerend geheel van voorzieningen is. Het provinciebestuur en het rijk financieren samen deze voorzieningen.
Maar wat het bureau jeugdzorg doet en hoe de voorzieningen en de hulpvormen jongeren met problemen helpen, is voor mij, en naar ik vermoed ook voor anderen, niet transparant.
Daarom is het goed dat er jaarlijks een landelijke week van de jeugdzorg wordt georganiseerd. Ik ging mee met een bustour naar Emmeloord, alwaar ik een uitleg kreeg over het ingewikkelde samenspel tussen gemeenten, instellingen, politie, huisartsen en ouders die als verwijzers, aanmelders en zorgaanbieders onderscheiden maar niet te scheiden rollen vervullen. Daarna begon de tour langs diverse jeugdhulpvoorzieningen. Allereerst bezochten we één van de gezinshuizen van Triade Boschhuis. We spraken met 2 gezinshuisouders die 5 kinderen en jongeren, die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen, een zo gewoon mogelijk gezinsleven proberen te bieden. Dit echtpaar heeft zelf 2 kinderen. Op een vraag hoe zij liefde geven aan zo’n divers huisgezelschap, gaven ze to mijn verassing als antwoord dat liefde geven ook is duidelijkheid en structuur bieden aan het kind.
Vervolgens bezochten we een vestiging van Onderwijshulpverlening in het Emelwerdacollege. Dit is een voorziening voor jongeren van 12 - 18 jaar die beter willen functioneren op school en zonder extra hulp hun diploma niet halen of zelfs van school moeten. Ondanks het risico op imagoschade liet toch een aardig aantal jongeren zich helpen door deze voorziening.
Tenslotte deden we mee aan een rollenspel waarmee de Intensieve Pedagogische Thuishulp (IPT) werd gedemonstreerd. De IPT wordt toegepast bij problemen van kinderen en jongeren en is in eerste instantie hulp gericht op het hele gezin.
De bustour bracht mij in contact met bevlogen mensen, medewerkers van de jeugdhulpverlening die met hart en ziel zorg bieden aan kinderen en jongeren.
Dit dagje Jeugdzorg maakte mij duidelijk dat de jeugdhulpverlening mensenwerk is en dat moet vooral zo blijven.
Lloyd Ferdinand
- Labels
- Weblog