Vertrouwen in de toekomst

Tweede Kamer 2.jpgdinsdag 17 oktober 2017

Het zal u niet zijn ontgaan: er ligt een regeerakkoord. Eindelijk. Een akkoord met als motto: ‘Vertrouwen in de toekomst’. Zo’n motto schept verwachtingen, stemt wellicht sceptisch, wordt ook wel als ‘nietszeggend’ omschreven.

Hoe het zij, belangrijker dan het motto is de inhoud. Er is lang over gepraat, het is niet gemakkelijk geweest en ja, er zijn compromissen gesloten. Het mag duidelijk zijn dat wij erg blij zijn met de regeringsdeelname van de ChristenUnie. Gert-Jan Segers en Carola Schouten hebben, samen met de overige fractieleden en een team van medewerkers, hard gewerkt en geknokt voor onze idealen. Gert-Jan heeft hier zelf over geschreven. Afgelopen vrijdag was een afvaardiging van onze fractie aanwezig in Hilversum om persoonlijk de toelichting op dit regeerakkoord te horen van Gert-Jan en Carola.

Voor ons is natuurlijk ook de vraag: wat betekent dit voor Flevoland? Is het regeerakkoord ook goed voor onze provincie? Het enige expliciet Flevolandse onderwerp is Lelystad Airport, een onderwerp waar in onze provincie verschillend over wordt gedacht. Gelukkig is er het voornemen zoveel mogelijk haast te maken met de herindeling van het luchtruim, zodat de overlast tot een minimum beperkt kan worden. Daarnaast zijn wij positief over de toekomstige economische kansen en werkgelegenheid die dit voor onze provincie biedt.

Maar daarmee is niet alles gezegd. Een aantal onderwerpen lichten we eruit:
- Het nieuwe kabinet wil uitgesproken duurzaam zijn. Duurzaamheid is niet alleen een typisch Flevolands onderwerp, maar ook een belangrijk ChristenUnie-speerpunt. Onze provincie is in ons land koploper en we zijn dan ook graag partner van de landelijke overheid.
- In het regeerakkoord wordt 20 miljoen euro beschikbaar gesteld om het voortbestaan van kleine scholen mogelijk te maken. Hiervan profiteren mogelijk ook christelijke scholen in dunbevolkte gebieden. Een eerder aangekondigde bezuiniging van 10 miljoen euro op het zogenoemde 'groenonderwijs' wordt teruggedraaid. Dit is gunstig voor de groenscholen van onder meer Aeres in Dronten.
- De regering wil het openbaar bestuur versterken. Vooral voor kleinere gemeenten, zoals we die in onze provincie ook hebben, kan dit de ondersteuning zijn die zij wensen.
- Bestaande rechtbanken en gerechtshoven worden in beginsel niet gesloten, wat zekerheid lijkt te bieden voor de rechtbanken in Lelystad en Almere. De toekomst voor de PI Almere en de Justitiële Jeugdinrichting in Lelystad is iets zekerder; hiermee worden de zorgen die wij hierover hebben enigszins verlicht. 

Een korte, bij lange na niet volledige lijst van onderwerpen waar we blij mee zijn. Maar vooral zijn we dankbaar dat aan de regering van ons land mensen mogen deelnemen die zich laten leiden door Gods goede geboden. Laten we hen voortdurend gedenken in ons gebed en God danken dat Hij hen wil gebruiken voor Zijn doel.

Dan is het motto van dit regeerakkoord geen loze term.

« Terug

Archief > 2017 > oktober

Geen berichten gevonden