Werkbezoek Oostvaardersplassen

foto paarden Oostv.
johanna roodgroen dichtbij
Door Johanna Koffeman-Kramer op 23 september 2023 om 11:46

Werkbezoek Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een belangrijk natuurgebied in de provincie Flevoland en onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Vijf jaar geleden heeft Provinciale Staten het ‘Beleidskader Beheer Oostvaardersplassen’ op basis van het adviesrapport van de commissie Van Geel vastgesteld. We zijn inmiddels vijf jaar verder en er is afgelopen jaren actief gewerkt aan de uitvoering van het beleidskader.

Tijdens een (veld)bezoek aan de Oostvaardersplassen lieten de gebiedsmanager Oostvaardersplassen en boswachters ons zien waar ze staan met de uitvoering van dat beleid. Hierna zijn we in een ecokar gestapt om het gebied met eigen ogen te bekijken. We zagen heckrunderen, een vos, een hele horde konikpaarden, vele vogelsoorten en een edelhert met een enorm gewei!

Statenlid Ria Visser ziet dat de Oostvaarderplassen ook een bijzonder mooi recreatiegebied is: ‘Van natuur moet je ook kunnen genieten. Als ChristenUnie vinden wij dat dit soort gebieden ook belangrijk zijn voor het welbevinden voor onze burgers. Het was goed om te horen dat er altijd naar een goede balans gezocht wordt tussen natuur en recreatie en dat er binnenkort uitbreiding komt met een publiekstoren, waar de weidsheid van het gebied goed te zien zal zijn’.
Ook wordt er momenteel gewerkt aan een vismigratie route. Dit is gunstig voor de vis, maar ook voor vogels die de vis eten. Burgerlid Johanna Kramer: ‘We zagen tijdens dit bezoek goed dat de natuur soms een zetje nodig heeft, of dat nou gaat om vegetatie of een vismigratie route aanleggen. Er wordt actief gestuurd om het beste de habitat te ondersteunen. Het is in ieder geval al een waar vogelparadijs. Zo zijn er tijdens het vogelfestival afgelopen weekend, in één ochtend maar liefst 71 vogelsoorten geteld!’

 Wij zagen dat er stap voor stap gewerkt wordt aan de uitvoering van het provinciale beleid voor goed en verantwoord beheer van dit gebied. Het (door)ontwikkelen van de Oostvaardersplassen blijft in de komende jaren een belangrijke opgave en die volgt onze fractie graag op de voet, waarbij ChristenUnie Flevoland het advies van de boswachters ‘geef natuur de tijd’ ook met zich meeneemt.