Examens en keuzes maken
We zitten in een bijzondere periode bedacht ik mij in de afgelopen week. Veel leerlingen hebben te horen gekregen of zij zijn geslaagd voor hun opleiding of dat zij nog een herkansing kunnen doen om alsnog dat diploma te behalen wat hen toegang geeft tot een vervolgstap.
Dat geeft aan, dat er sprake is van een periode waarin dingen worden afgesloten en dat er over een paar weken afscheid wordt genomen. Onder feestelijke omstandigheden, dat gelukkig wel. Maar ook altijd met een beetje weemoed, omdat wat geweest is weer voorbij is.
Daarbij denk ik aan leerlingen die ik in het afgelopen jaar heb lesgegeven en begeleid en waarmee ik prettig heb gewerkt. Maar ook in mijn eigen gezin heb ik hiermee te maken, onze dochters zijn geslaagd, de een voor een mbo opleiding en de ander voor de havo. Ontzettend fijn voor hen, een spannende tijd, waarin hard gewerkt is, is achter de rug. Maar ook hierin ligt een afscheid. Afscheid van de middelbare schooltijd en een doorkijkje naar vervolgstudies. Die overigens nog niet helemaal zeker blijken te zijn nu het binnen handbereik is.
Wonderlijk is dat, dat kiezen en beslissen toch zo ontzettend moeilijk kan zijn. En dat het zoveel betekenis blijkt te hebben. Want wat als je verkeerd kiest? Welke gevolgen heeft dat? Ook in financieel opzicht is het niet eenvoudig om de juiste keuze te maken. Want een studie beginnen en dan gaandeweg bekijken of het is wat je ervan had verwacht, die ruimte is er eigenlijk niet. Of wordt in elk geval niet zo ervaren, merk ik aan mijn dochters. De tijd waarin je zou moeten kunnen uitzoeken wat bij je past, wie je eigenlijk bent en welke weg daarbij past, op dit moment, ligt onder druk. Een studielening is onvermijdelijk als je jezelf verder wilt ontwikkelen. Maar welke consequenties heeft dat als je klaar bent met studeren en je de volgende stap wilt gaan zetten? Dat is moeilijk te overzien en ook dat maakt het maken van een keuze des te moeilijker.
Dat de verhoging van de rente op de studielening van de baan is, is iets dat daarbij helpt en daar zijn we ook heel blij mee. Wat blijft staan is natuurlijk dat de keuze alsnog wel gemaakt moet worden. Maar misschien hangt daar ook wel minder van af dan hoe dat nu beleefd wordt. Ik wens iedereen die keuzes moet maken of twijfelt of hij of zij wel de juiste keuze heeft gemaakt toe, dat er rust en vertrouwen is in de toekomst. Omdat ook ‘verkeerd’ kiezen leerzaam kan zijn en onze waarde uiteindelijk niet afhangt van de dingen die wij doen of wat wij bezitten. In dit verband denk ik even aan de uitspraak van Matthijn Buwalda: “Je bent geslaagd! (Met of zonder diploma.)” Dat vind ik bijzonder geruststellend!
De fractieleden van de ChristenUnie schrijven bij toerbeurt een persoonlijke blog. Hierin komen onderwerpen aan de orde die hen bezig houden en die zij belangrijk vinden. Wilt u reageren, stuur dan uw bericht aan ons fractiebureau.