Flevoland en zijn maritieme geschiedenis

20170915 IJsselkoggemaandag 02 oktober 2017 12:02

Aan de kust van Lelystad werken de Bataviawerf, Nieuw Land Erfgoedcentrum en het Maritiem Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen in Batavialand. Na de start van een nieuw scheepsbouwproject door Batavialand in oktober 2015 is de tentoonstelling en de conservering van de IJsselkogge een volgende stap naar de totstandkoming van het Erfgoedpark der Lage Landen.

Tijdens werkzaamheden van Rijkswaterstaat in het kader van het project Ruimte voor de Rivier ontdekte men in de IJssel bij Kampen een scheepswrak. Na duikonderzoek bleek het te gaan om een omvangrijk en zeer goed bewaard gebleven scheepswrak van een kogge uit de eerste helft van de 15e eeuw.

Na een succesvolle lichting van het 15de-eeuwse koggeschip uit de IJssel bij Kampen en het plaatsen van de kogge in het tijdelijke conserveringsstation van Batavialand, locatie Nieuw Land Erfgoedcentrum, mochten wij als Statenleden hier ook een kijkje nemen.

Een uniek project op de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. Wij zijn van mening dat een belangrijke taak van Batavialand juist ook de educatieve kant van ons nautisch verleden moet zijn. Nederland is hierin uniek; we hebben een nautisch verleden dat tot de verbeelding spreekt en dat een belangrijk onderdeel is van ons cultureel erfgoed. Het is belangrijk dit culturele erfgoed voor komende generaties te behouden en tastbaar te maken.

« Terug