Urk: groot in het kleine

18671191_1493853230675922_2136251190935356266_n (2)donderdag 01 juni 2017 10:32

Ieder jaar krijgen bezoekers de de mogelijkheid voor een uniek kijkje achter de schermen tijdens de Visserijdagen op Urk, dit jaar van 22 t/m 27 mei. De Urker haven was deze dagen het decor voor het feestelijk inluiden van het vis- en scholseizoen.

Aan de kade lag een grote variatie van gevlagde vissersschepen en diverse visbedrijven zetten hun deuren open om de meest moderne viswerkingstechnieken te tonen. Spectaculair was ook de veiling van het eerste Kistje Meischol; in aanwezigheid van o.a. ChristenUnie-kamerlid Eppo Bruins leverde dit uiteindelijk € 102.000,- op voor het goede doel.

Zaterdag 27 mei  vond de grote publieksdag plaats in het havengebied; bezoekers kregen de unieke gelegenheid om gratis mee te varen op een Urker vissersschip tijdens de vlootschouw. Onze fractievoorzitter Harold Hofstra mocht, op uitnodiging van het college van de gemeente Urk, samen met Tweede Kamerlid Eppo Bruins ook meevaren.

Deze visserijdagen laten opnieuw zien waar een een relatief kleine gemeente als Urk groot en uniek in kan zijn. Tijdens deze dagen konden bezoekers zien hoe belangrijk de visserij als economische pijler van de Urker gemeenschap en daarmee van Flevoland is. Zij hebben zelf kunnen zien dat innovaties en duurzame visserij op Urk hand in hand gaan. Dat neemt niet weg dat er ook ontwikkelingen zijn die de toekomst van de visserij bedreigen; te denken valt aan de aanlandplicht en het verbod om te vissen met de pulskor. Tijdens deze dag werden wij uitvoerig bijgepraat over deze ontwikkelingen. Uiteraard liggen er ook kansen zoals de realisatie van de Maritieme Servicehaven, de ontwikkeling van de bestaande haven en de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. Kansen waar wij ons als provinciale fractie in de Staten nadrukkelijk voor zullen blijven inzetten.

« Terug