Werkbezoek Dairy Campus Leeuwarden

Groepsfoto Dairy Campus2 (2).jpgdonderdag 05 december 2019 10:30

Op 4 december is de fractie samen met de Friese fractie van Provinciale Staten op werkbezoek geweest op de Dairy Campus in Leeuwarden. De Dairy Campus is onderdeel van de Wetenschappelijke Universiteit Wageningen.

In opdracht van allerlei organisaties voeren zij onderzoek uit op het gebied van melkveebedrijven en ontwikkelingen in deze sector. Zij ontvangen hiervoor geld van de overheid vanuit het innovatiefonds om onderzoek te doen naar thema’s als verduurzaming van de veehouderij, de huisvesting van dieren, het borgen van waarde en kwaliteit van de producten en de inzet van slimme technologie in de sector. De kennis die zij hiermee vergaren komt ten goede aan de sector, maar ook onderwijs en trainingen maken deel uit van datgene waar de Dairy Campus zich op richt.

Na de inhoudelijke toelichting, waaruit bleek dat er ook internationaal veel belangstelling is voor de expertise op dit terrein, kregen we een rondleiding over het terrein, waar we een blik konden werpen in verschillende stallen waar onderzoek plaatsvindt. De koeien op de Campus zijn onderzoeksobjecten, waar men zeer veel waarde aan hecht, tegelijkertijd zijn de dieren ook onderdeel van een productieketen. De melk wordt geleverd aan Friesland Campina.

Over het thema kringlooplandbouw hebben we het ook gehad. De verbinding met andere sectoren naast de landbouw is noodzakelijk om ketens werkelijk sluitend te kunnen krijgen. Onze gastheer, Frank Joran, gaf aan dat juist de landbouw al een vergevorderd sluitende keten heeft. Al met al een boeiend werkbezoek, waarbij het gezamenlijk met de Friese fractie optrekken echt van meerwaarde is geweest. Wij gaan eens goed nadenken over een werkbezoek aan een mooie plek in Flevoland waar wij de Friese fractie voor kunnen uitnodigen.

« Terug

Archief > 2019 > december

Geen berichten gevonden