Gebruik aardwarmte goed voor het klimaat

20160831 Geothermiewoensdag 31 augustus 2016 13:45

Op 31 augustus brachten Louwe Post en Harold Hofstra een werkbezoek met de commissie Duurzaamheid aan IJsselmuiden. Ze werden daar uitgebreid geïnformeerd over de toepassing van Geothermie.

Aardwarmte in Koekoekspolder 
Tuinbouwkassen verwarmen met duurzame warmte uit de diepe aarde. Dat is het doel van groentekwekers uit IJsselmuiden. Daarmee kan veel aardgas bespaard worden. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu!

De Koekoekspolder is het eerste gebied waar tuinders samen met de overheid aan de slag zijn gegaan om de toepassing van aardwarmte in het hele gebied te realiseren. Om dit innovatieve en complexe project te realiseren werken de tuinders, gemeente Kampen, Provincie Overijssel en de Land- en tuinbouw Organisatie LTO Noord nauw met elkaar samen. De tuinders kunnen met aardwarmte meer dan de helft aan aardgas besparen en dat levert een forse reductie van de CO2-uitstoot op.

Het gebied
De Koekoekspolder is een duurzaam tuinbouwgebied in ontwikkeling. De moderne tuinbouwbedrijven in het gebied telen op duurzame wijze tomaat, komkommer paprika, aardbeien- en witlof. Samen omvatten deze bedrijven ca. 100 hectare aan glasoppervlak en er is nog 100 hectare uitbreidingsruimte beschikbaar.

Duurzame energie
Voor de teelt van de groente is warmte en CO2 nodig. Deze warmte en CO2 worden o.a. geproduceerd door Warmte-Kracht installaties, die naast warmte en CO2 voor het gewas ook elektriciteit leveren aan het net. Omdat de tuinders in dit gebied duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zijn ze op zoek gegaan naar alternatieve warmtebronnen. Een van die alternatieve bronnen is aardwarmte (geothermie). Daarmee kunnen niet alleen de kassen verwarmd worden, maar ook woningen en kantoren in de omgeving.

De ChristenUnie vindt duurzaam gebruik van energie erg belangrijk en stimuleert graag het gebruik van alternatieve energiebronnen. 
Voor een goed beeld van het gebruik van aardwarmte in de Koekoekspolder kunt u ook dit filmpje bekijken.

« Terug

Archief > 2016 > augustus

Geen berichten gevonden