Brexit: grote gevolgen, ook voor Flevoland

20170629 Brexitdonderdag 29 juni 2017

Het Brexit dossier beheerst sinds vorig jaar zomer het nieuws. Dit roept vele vragen op als: Welke vorm zal de samenwerking tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie aannemen? Kunnen mensen nog wel vrij reizen tussen Engeland en het vaste land? Hoe zal de onderlinge handel eruit gaan zien? Hoe zit het met onze visserij? Kortom: Wat zijn de gevolgen van de Brexit?

Ondanks de vele vraagtekens is één ding zeker: de uitkomsten van de onderhandelingen zullen verstrekkende gevolgen hebben. Op 14 juni werden wij in het provinciehuis geïnformeerd over de stand van zaken, betekenis en reikwijdte van de Brexit. Nederland en daarmee ook Flevoland is een van de belangrijkste leveranciers van voedsel- en landbouwproducten aan het Verenigd Koninkrijk, dat voor slechts 60 procent zelfvoorzienend is qua voedsel.

Visserij
De impact van Brexit voor de visserijsector is groot. De EU is voor het Verenigd Koninkrijk (VK) de grootste handelspartner op het gebied van visserij. De belangrijkste risico’s zijn mogelijke sluiting van visgronden en minder vangstrechten. Daarnaast kan de handel en verwerking nadelen ondervinden als importtarieven worden ingevoerd.

Visgronden
Het VK heeft een uitgebreide exclusieve economische zone (EEZ). Binnen deze zone heeft het VK verschillende rechten, zoals het recht op exploitatie van de aanwezige grondstoffen, het recht op visserij en recht op wetenschappelijk onderzoek. Als Europese kotters niet meer in het Britse EEZ mogen vissen, heeft dit grote invloed. Nederlandse vissers vangen 60% van hun vangst in Engelse wateren (193.400 ton). Dit vertegenwoordigt een waarde van € 142 miljoen.

Dat dit grote gevolgen zal hebben voor onze Nederlandse en Flevolandse landbouwers en concreet voor onze Urker vissers werd deze avond glashelder. De sprekers deze avond gaven daarin ook eerlijk toe dat het perspectief niet rooskleurig is. De aanwezige gedeputeerden economie en Europa onderschreven ook de noodzaak om de gevolgen voor het visserijbeleid en voor onze agro food sector onder de aandacht te brengen in Den Haag en Brussel. Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen in deze volgen en hebben we hierover indien nodig ook contact met ChristenUnie-parlementslid Peter van Dalen in Europa.

« Terug

Archief > 2017 > juni

Geen berichten gevonden