Bio: logisch?

20170912 blog Klazien2dinsdag 12 september 2017 11:11

Iedereen weet inmiddels wel dat het er met ons klimaat niet zo rooskleurig voorstaat. Bijna iedereen vindt ook wel dat we daar iets aan moeten doen. Als het u net zo vergaat als mij, bekruipt u soms het gevoel dat het, aan de ene kant, misschien wel meevalt. Of, aan de andere kant, dat een enkel individu of gezin toch niets kan betekenen als het gaat om dit grote, wereldwijde vraagstuk.

Het ligt immers niet zo simpel, de berichten zijn zo tegenstrijdig, duurzaam en biologisch is duur en ingewikkeld. We zijn gehecht aan onze gewoonten en leefwijze, en zo beroerd doen we het toch niet..? Gedachten die eigenlijk een soort excuus zijn om ons er toch niet al teveel in te verdiepen. Misschien haakt u nu al wel af bij het lezen van dit stukje. Niet wéér een artikel over het milieu…

Zo stond ik er eigenlijk jarenlang in. Totdat ik, noem het toevallig, iets las over gezondheid en de relatie met voeding. En toen ik me daar eenmaal in begon te verdiepen, kwam van het één het ander. Wat begon als een schijnbaar hopeloze zoektocht, veranderde in een uitdagende ontdekkingstocht. Suikervrij, onbewerkt, biologisch… het leek een onmogelijke opgave maar stap voor stap bleek het niet alleen logisch en haalbaar te zijn, maar ook nog eens lekker en ontzettend leuk!

Rondom biologisch en onbewerkt eten hangt nog wel een beetje een zweverig imago. Dat dit volkomen onterecht is, dat het zelfs behoorlijk down-to-earth is, bleek toen ik om de hoek (!) een biologische boer ontdekte waar ik zo mijn groenten kan halen. Inmiddels is dit één van mijn vaste en favoriete ‘winkels’. Noem het idealistisch, noem het zweverig, maar ik verzeker u: onbespoten bietjes die vorige week nog in de grond stonden, grond hier nog geen twee kilometer verderop, die zijn écht lekkerder!

BioErf17, waar verse, biologische (betaalbare!) producten van het seizoen worden verkocht, is een prachtig voorbeeld van jong ondernemerschap, van bewust en verantwoord telen, van lokale voedselproductie. Zaken waar de ChristenUnie een warm voorstander van is, en waaraan wij graag onze steun geven.

Mijn zoektocht is overigens nog niet ten einde. Want bewust leven gaat verder dan voeding alleen. Kan ik hiermee de wereld veranderen? Nee, maar dat is mijn taak ook niet. Als ik zo goed mogelijk zorg voor mijn kleine stukje wereld, voor mijn gezin en voor mezelf, dan heb ik daar mijn handen wel vol aan. Doet u mee?

De fractieleden van de ChristenUnie schrijven bij toerbeurt een persoonlijke blog. Hierin komen onderwerpen aan de orde die hen bezig houden en die zij belangrijk vinden. Wilt u reageren, stuur dan uw bericht aan ons fractiebureau.

Labels

« Terug