Meer bewegen, gezonder leven

20170629 blog Lloyddonderdag 29 juni 2017 10:55

Het is algemeen bekend dat meer bewegen de gezondheid bevordert en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes helpt verlagen. Uit landelijk onderzoek komt Flevoland naar voren als de op een na slechtste regio met de meeste volwassenen met overgewicht: 52,4% van de Flevolanders is te zwaar. Op jonge leeftijd al beginnen met bewegen is daarom heel verstandig.

Maar is het beter dat een basisschoolleerling zich richt op één sport of op verschillende sporten? Ook na een uitstekende presentatie van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) blijkt deze vraag niet eenvoudig met een ja of nee te beantwoorden. Ouders van sportieve kinderen kunnen erover meepraten. Sportdeelname kost een gezin veel tijd, energie, structuur, discipline, geld en nog meer andere inspanningen. En heb je  twee of drie van die sportievelingen in huis, dan mag je van geluk spreken als ze dezelfde sport (blijven) beoefenen. Je moet er niet aan denken dat ze shoppen bij verschillende sporten.

Het Almeers Kenniscentrum Talent (AKT) denkt dat het beter is om het kind zo veel mogelijk verschillende (basis) vaardigheden, sporten en activiteiten aan te bieden. Door dagelijks gevarieerd te bewegen, leren kinderen beter op school, zijn zij sociaal actiever en worden deze beter geschoolde bewegers later de betere atleten. Dus door eerst veelzijdig te bewegen en later te specialiseren wordt het kind een betere topsporter. Oudere topsporters als de tennisser Roger Federer en de voetballer Ibrahimovic danken daaraan hun langdurige topprestaties.  

Het AKT legt de verbinding tussen bewegingsonderwijs, breedte- en topsport en faciliteert het sporttalent. Door deze unieke Flevolandse aanpak is het AKT de eerste in zijn soort in Nederland waar beweegtalent op een veelzijdige wijze wordt gezocht en begeleid. Dit project wordt financieel ondersteund door de provincie.

De ChristenUnie is voorstander van activiteiten die gericht zijn op verbetering van de gezondheid. In het Flevolandse Verkiezingsprogramma staat op bladzijde 25: ‘sport is een mooie manier om door God gegeven talenten te ontwikkelen en de volksgezondheid te bevorderen.’ De aanpak van het AKT kan een voorbeeld zijn van een mooie manier.

Lloyd Ferdinand,
Statenlid


Labels

« Terug